EYLÜL AYI
İNDİRİMLERİNİ KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 00:00

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti

Dalyan'da kayıkla sazlıklar arasında gezinirken, kaya mezarlarının arkasından çekici arkeolojik kalıntılarıyla Kaunos Antik Kenti'nin size tüm ihtişamıyla göz kırptığını görürsünüz. M.Ö. 10. yüzyılda kurulan bu kent, ismini kurucusu Miletos'un oğlu Kaunos'tan alır.

Kaunos, Antik çağda tuz üretimi ve ticareti yapılan önemli bir liman kentiydi. Bu hayranlık uyandıran Antik yerleşim yeri, günümüzdeyse, zamanın tüm aşındırmasına rağmen Kaunos'ta hala canlılığını koruyarak tüm ziyaretçilerini tarihin içinde keyifli bir seyahate çıkarıyor.

Bu Karya yerleşiminde, görkemli Kaunos kaya mezarları haricinde görebileceğiniz 3 km uzunluğundaki surlar, agora, stoa, kilise, meydan yerindeki çeşme, tapınaklar ve hamamın yanındaki akropol, sizleri bugünden alıp çok uzak bir geçmişe ve bambaşka bir dünyaya götürüyor.

Kaunos Antik Kenti Nerede?

Kaunos, Muğla ilinin Köyceğiz ilçesindedir. Muğla Kaunos Antik Kenti; Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Çayı’nın batı kıyısında, Dalyan beldesinin hemen karşısındaki Çandır köyünün sınırları içindedir.

Kaunos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Kaunos, görsel ihtişamı kadar tarihi zenginliğiyle de tüm dünya için önemli bir kültür mirası olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı, Kaunos'u ziyaret etmeden önce kentin tarihiyle ilgili küçük bir araştırma yapılması ya da kent dolaşılırken Kaunos Antik Kenti hakkında kısa bilgiler içeren bir rehber kitap bulundurulması son derece faydalı olacaktır.

Yapılan raştırmalar kentin bilinen tarihinin ötesinde, çok daha eskilere kadar uzanan bir geçmişi olduğunu işaret ediyor. Peki, şimdiye kadar elde edilen buluntulara göre Kaunos Antik Kenti'nin arkasında nasıl bir tarih yatıyor?

Kaunos Antik Kenti Tarihi

Kaunos'un varlığı bilim adamları tarafından çok öncelerden beri biliniyordu; ancak İngiliz arkeolog Hoskyn 1842'de keşfedene kadar kentin yeri herkes için hala bir sırdı. 1840 yılında İngiliz Hoskyn Karya bölgesinde geziler yaparken, üzerinde Kaunos halkı ve meclisi yazan bir yazıt bulmuş ve sonrasında buranın Kaunos halkına ait olduğu anlaşılmıştır.

Kaunos, Likya yazılarında Ksibde, diğer çevre şehirlerin yazılarında ise Kbid olarak geçmektedir. Kaunosluların yaşam tarzı ve dili Karyalılarla benzerlikler taşır. Kaunos iki limanı olan önemli bir liman kentiydi. Kaunos son dönemlerine kadar bu özelliğini korudu, ancak deltanın ve limanların siltlenmesi nedeniyle Kaunos, önemli bir ticaret limanı işlevini sonralarda yitirdi ve bu da fakirleşmesine neden oldu. Karya bölgesinin Türkler tarafından ele geçirilmesi ve M.S. 15. yüzyıldaki ciddi sıtma salgınının ardındansa Kaunos tamamen terk edilmiş bir şehir halini aldı.

Antik kentin birçok yerinde Paleolitik çağdan kalma taş, çatal bıçak takımı ve ok uçları bulunmuştur. Kaunos'ta bulunan bu kalıntılar, kentin zamanının çok güçlü bir devleti olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bölgede özellikle M.Ö. 5. yüzyılın ilk yarısında basılan sikkeler, ön yüzde kanatlı bir figür, arka yüzde piramidal formlu yekpare figürler sebebiyle büyük bir önem taşımaktadır.

Kaunos Antik Kenti Ulaşım

Tlos Antik Kenti, Pınara, Letoon, Lagina gibi Antik kentlerle beraber bölgenin en popüler Antik kentleri arasında yer alan Kaunos Antik Kenti'ne ulaşım oldukça kolaydır. Eğer Muğla'nın merkezinde bulunuyorsanız, kara yolundan yaklaşık bir saatlik bir yolculukla Kaunos Antik Kenti'ne ulaşabilirsiniz. Muğla'ya vardıktan sonra, Kaunos Antik Kenti harita üzerinden kolaylıkla bulunabilir. Kara yoluna alternatif olarak sizi nehrin Dalyan yakasından Kaunos'a götüren kayık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Antik kenti ziyaret ederken, bu gezinizi unutulmaz bir anıya dönüştürmek ve masalsı bir tatil yaşamak istiyorsanız, siz de seçkin bir villa kiralayarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, sitemizdeki kiralık villa ilanlarını inceleyip, içlerinden en çok beğendiğinizi ve bütçenize en uygun olanı seçip bir tıkla rezervasyon oluşturmak! Sitemizde yer alan Muğla kiralık villa fiyatları her bütçeye uygun seçeneklerle sizi bekliyor.

Eğer tatilinizi Kaunos'a çok daha yakın bir lokasyonda geçirmeyi tercih ediyorsanız, sizin için doğru tercih doğrudan Dalyan'da bir villa kiralamak olacaktır. Eğer tatilinizi Muğla'nın bu seçkin beldesinde geçirmek istiyorsanız da, Dalyan kiralık villa seçenekleri, kiralık villanın en güvenilir adresi TatilVillam.com platformunda yine sizi bekliyor. Üstelik Tatil Villam ayrıcalığıyla kiraladığınız villalar için gözünüz arkada asla kalmayacak; çünkü Tatil Villam olarak, "TatilVillam.com" logolu tüm yazlıklarda en düşük fiyat garantisi ayrıcalığı veriyoruz.

Kaunos Giriş Ücreti

Dalyan Kaunos Antik Kenti sizlere harika bir deneyim vadederken, Dalyan Antik Kent giriş ücretleri oldukça düşüktür. Kentin giriş ücreti 2021 yılı için yalnızca 14 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca bir müze kartınız varsa, Kaunos Antik Kenti'ne girerken sizden herhangi bir ücret talep edilmez.

Kaunos Kral Mezarları

Kaunos Antik Kenti'nin en önemli özelliklerinden birisi de, kentin kuzey tarafında sarp kayalara oyulmuş kral mezarlarına ev sahipliği yapmasıdır. Dikey ve engebeli kaya yüzleri üzerine oyulan bu kral mezarları, ziyaretçilerin en çok ilgili gösterdikleri kalıntılar arasında yer alır. M.Ö. 4. yüzyılda oyulduğu sanılan Muğla kral mezarları sonradan adeta Muğla'nın simgesi haline gelmiştir.

Kaunos kral mezarlıklarına, aynı zamanda "Likya mezarlıkları" da denilmektedir. Likyalılar ölülerinin sihirli kanatlı yaratıklar tarafından öbür dünyaya taşındığına inanır ve bu nedenle onurlu ölülerini uçurum kenarı gibi yüksek yerlere yerleştirirlermiş. Her Likya mezarında ölülerin yatırıldığı üç taş yatak bulunur. Cephede iki İon sütunu ve sütunların üzerinde friz ve alınlık bulunmaktadır. Alınlıklardan birinde aslan kabartmaları vardır.

Kaunos Harabeleri

Kaunos arkeolojik alanındaki en eski buluntu, M.Ö. 9. yüzyıla hatta daha öncesine tarihlenen bir protogeometrik amforanın boynudur. Surların batı kapısında bulunan bir heykel, ithal Attika seramik parçaları ve Güney-Güneydoğu yönlü surlar ise M.Ö. 6. yüzyıldan kalmadır. Öte taraftan Kaunos'taki mimari harabelerin hiçbiri M.Ö. 4. yüzyıldan daha eskiye gitmiyor; fakat buna rağmen Kaunos'un tarihinin bundan çok daha gerilere uzandığı düşünülüyor.

 

Dalyan Deltası'nın paleocoğrafik oluşumu ve eski Dalyan Körfezi'nin (yaklaşık M.Ö. 200'den itibaren) siltlenmesi nedeniyle, Kaunos şimdi kıyıdan yaklaşık 8 km uzakta bulunuyor.



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek