EYLÜL AYI
İNDİRİMLERİNİ KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 00:00

Simena Gezi Rehberi

Ülkemizin benzersiz köyleri arasında kendine yer bulan Kaleköy, Likya Birliği bünyesindeki Simena Antik Kenti üzerine kurulmuştur. Eğimli bir yamacın tepesinde sıralanmış evler tarafından süslenen Kaleköy’ün Akdeniz kıyılarının en büyük adası olma özelliği taşıyan Kekova’nın muhteşem manzarasına baktığını söyleyebiliriz. Kaleköy, tam önünde konumlanan berrak ve masmavi denizin içine serpili Likya lahitleri ile batık kent kayalıklarının arasında yüzebileceğiniz kaleye çıkan her yokuşta sizlere unutulmaz manzaralar sunuyor. Üstelik Anadolu anakarasına bağlı bir yarım ada üstünden de ziyaretçilerini selamlıyor.     

Simena Kaleköy Nerede?

"Simena Kaleköy nerede?" sorusuna yanıt olarak Simena Antik kenti yani bugünkü adıyla Kaleköy, Antalya’nın Demre ilçesindeki Kekova yöresinde konumlanmıştır diyebiliriz. Kaleköy, karada yer almasına karşın karadan araçla ulaşım sağlanamayan tek yer olma özelliği taşıyor. Antalya şehir merkezine olan uzaklığı 194 km iken Antalya Havalimanı ile arasında 208 km. bulunuyor. Bağlı olduğu Demre’ye 23 km. mesafedeyken, Kaş’a ise 36 km. uzaklığı mevcut. simena

Simena Kaleköy’e Nasıl Gidilir?

Simena Kaleköy’e nasıl gidilir? Diye soruyorsanız, kara yolu ulaşımı olmamasına rağmen birden fazla alternatif bulunduğunu belirtmeliyiz. Yine de kara yolundan Kaleköy’e ulaşmak isterseniz, Simena Kalesi üstündeki tepeyi aşmanız gerekiyor. Uçağız köyüne geldikten sonra mezarlığı geçip, tekne ve yat yapılan bir tersane göreceksiniz. Buranın araçla gelebileceğiniz son nokta olduğunu ekleyebiliriz. Arabanızdan inip deniz seviyesinden 60 metre yükseklikte bulunan Simena Kalesi yoluna patikadan yürümeye başlayabilirsiniz. Ayrıca bu patika tam da Likya yolu üstünde yer alıyor. Çıkışın sonuna geldiğinizde kaya mezarları ile çevrelenmiş muhteşem bir manzara ile karşılaşacaksınız. Patika yoldan devam ettiğinizde de Simena Antik Kent girişini göreceksiniz.

Bu noktaya geldikten sonra dik basamakları tırmanıp kaleye çıkabileceğiniz gibi, Kaleköy’ün içindeki dar yollardan da denize doğru gidebilirsiniz.

Simena Kaleköy’e bir başka ulaşım seçeneği de şüphesiz deniz yolu oluyor. Kaleköy deniz yolu ulaşımı açısından birden fazla alternatife sahip. Bu alternatiflerden bir tanesi Demre-Çayağzı kalkışlı tekne turlarına katılmak diyebiliriz. Onun dışında Üçağız ya da Kaş’tan tekne kiralayabilirsiniz. Antalya bölgesinde, Simena kiralık villa, Kaleköy kiralık villa ya da lüks villa kiralama dediğinizde beldeye en yakın yerin Kaş olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla tatiliniz kapsamında Kaş villa kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. 

Simena Kaleköy’de Ne Yapılır?

Kaleköy’de gerçekleştirebileceğiniz birbirinden farklı aktiviteler sizleri bekliyor. Yaklaşık 60-70 civarında haneyi bünyesinde bulunduran Kaleköy’e Kaş’tan kalkan teknelerle sağlanan ulaşımın son derece yoğunluk gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple de beldenin Demre yerine Kaş’a bağlı olduğu düşünülebiliyor.

Keçi sütü dondurma yemek Kaleköy’de yapacağınız şeylerin başında geliyor. Bölgede kendi çaplarında ün salan dondurmacılar turistler tarafından oldukça rağbet görüyor. Tekneden indiğinizde de zaten gözünüze direk dondurmacılar çarpıyor. Bunun dışında kanoya binmek de Kaleköy’de mutlaka gerçekleştirmeniz gereken aktiviteler arasında yerini alıyor. Simena-Kaleköy’de sahile indiğiniz zaman birçok kanonun yan yana dizilmiş halde tatilcileri beklediğini görebilirsiniz. Üstelik Kaleköy’de konaklıyorsanız da, kaldığınız pansiyonun size kano sağlayacağını da ekleyebiliriz. Fakat Kaleköy’e sadece gezmek için günübirlik geziyle geldiyseniz, Üçağız’dan veya Kaleköy’den kano kiralayarak, bu masmavi denizin üzerinde kusursuz bir gezinti yapabilirsiniz.

Kaleköy pek çok tatil yöresindeki gibi çiçeklerle süslenmiş sokaklarıyla öne çıkıyor. Antik dönemlerden kalma merdivenli patika yollardan yürümenin Kaleköy’de keyif alacağınız aktivitelerden biri olacağını vurgulayabiliriz. Bu sokaklarda fotoğrafçılığınızı konuşturabilir, çektiğiniz karelerle sosyal medyanızı şenlendirebilirsiniz. Üstelik merdivenlerden yukarılara çıktığınızda sahilin görünümü ile birlikte suyun içerisinde kaya mezarlarının ve Kekova Adası’nın manzarasının güzelleştiğine şahit olacaksınız. Sadece güneşin tepede kendini gösterdiği saatlerde çıkmak biraz zor olabiliyor. Ayrıca burada yaşayan köy halkı evlerinin önlerinde yaptığı el işlerini, topladıkları kekikleri ve ada çayları gibi ürünleri sergiliyor. Mis kokulu kekiklerden alıp evinize götürmenizi tavsiye edebiliriz.

Kaleköy’de yapabileceğiniz aktivitelerden birisi de, masmavi görüntüsüyle Maldivler’i andıran koyları gezdiren tekne turlarına katılmak oluyor. Genellikle öğle yemekli düzenlenen bu turlar sayesinde çevreyi daha iyi keşfedebilir ve başka bir yerde göremeyeceğiniz turkuaz mavisi denizde fotoğraflar çekerek buraya ait anılar bırakabilirsiniz.

Dünya çapında en güzel 10 yürüyüş rotası arasında bulunan Likya Yolunda yürüyüş yapabilirsiniz. Bir bölümü Simena Antik Kentinden geçen Antik Likya Yoluna Üçağız’dan çıkabileceğiniz gibi, günübirlik yürümeyi de tercih edebilirsiniz. kaleköy

 

Simena Kalesi

Simena Antik Kenti üstünde kurulu olan Simena Kalesi’ne Antalya’nın Kaş veya Demre ilçelerinden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Demre-Kekova tekne turlarının en önemli uğrak yerlerin biri olan Simena Kalesi’ne çıktığınızda birbirinden güzel panaromik manzaralarla karşılaşacağınızı söylemeliyiz. Kaleköy limanından çevredeki irili ufaklı adalara ve ünlü Kerkova adasına kadar çeşitli malzemeler sizleri bekliyor. Kaleden ister manzarayı seyredebileceğiniz gibi, kusursuz fotoğraflar da çekebilirsiniz. Deniz seviyesinden 45 m. Yüksekliği bulunan Üçağız köyünü dahi görebilmeniz mümkün. Üstelik kale kalıntılarının yanı sıra tepenin az ilerisindeki mezarlığında görülmeye değer olduğunu ekleyebiliriz. Aynı zamanda bu antik miras yamaç boyu uzanan, yüzünü denize dönen ve zeytin ağaçlarıyla çevrilmiş sayısız yükselen Likya lahitine ev sahipliği yapıyor.

Simena Tatil Köyü Gezilecek Yerler

Simena- Kaleköy hem bünyesinde hem de çevresinde gezilip görülecek pek çok güzelliği barındırıyor. Simena Kaleköy’de gezilecek yerler şu şekilde sıralanıyor.

Nekropol

Simena Antik Kenti içindeki Nekropol deniz ve kale arasında uzanan ve içinde sayısız lahit bulunduran tarihi bir yapı olma özelliği taşıyor. Burada M.Ö. yüzyıllara yolculuk edecek ve kendinizi antik dönemlerde yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.

Kekova Batık Şehir Tekne Turu

Kekova’nın can damarını oluşturan antik kente geldiğiniz zaman bölgeyi denizden de keşfetme imkânı yakalayabilirsiniz. Eskiden hayatın yaşandığı yerlerin günümüze sular altında kaldığına şahitlik etmek sizin için farklı bir gezi deneyimi olacaktır.

Kekova Adası

Kekova bölgesindeki en geniş ada olma özelliği taşıyan Kekova Adası, geçmiş yıllarda Anadolu anakarası ile birleşik haldeydi. Ada M.S. 2.yüzyılda meydana gelen Patara ve Aspendos arasındaki coğrafyayı sarsan şiddetli deprem sonucu boğaza bakan bölümü yerleşim yerleriyle birlikte suya gömülmüş ve şimdiki ada görünümünü almıştır. Dört tarafı tarihi kalıntılarla çevrili olan ve Antik Simena’nın önünde uzanan adada günümüzde yerleşim yoktur. Adanın ucunda konumlanan Tersane Koyu ise teknelerin uğrak noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

Üçağız Köyü

Üçağız Köyü, Simena Kaleköy’ün bağlı bulunduğu Demre ilçesindeki mahallelerden biridir. Demre ve Kaş arasında Kekova’da doğal liman üstünde kurulmuş bir saklı köy de diyebiliriz. Buraya ulaşım zorluğundan dolayı çok fazla turist gelmiyor. Kekova tekne turu rotalarından biri olan köy sakinliğiyle dikkat çekiyor.

Simena Kaleköy Tarihi

Günümüzde Kaleköy diye anılan Simena Antik Kenti’nin tarihini incelediğimizde küçük bir Likya kenti olarak MÖ 4. Yüzyıldan başlayarak şimdiye dek iskân görmüş stratejik bir nokta olma özelliği taşıdığını anlayabiliriz. Bu özelliğini de en canlı hatlarıyla yansıtan kalıntı da şüphesiz halen ziyaretçi akınına uğrayan Simena Kalesidir.

Simena Antik Kenti, Aperlai başkanlığı öncülüğünde Apollonia ve İsinda’nın da bulunduğu bir federasyonun üyesiydi. Bir başka deyişle Likya birliği kapsamında Aperlai kenti tarafından temsil edilmekteydi. Bölge sonradan Roma İmparatorluğuna katılınca, Simena’nın bağımsız şehir özelliği taşıdığı anlaşılmıştır.

Simena Antik Kentinin ismi ilk defa MS 1.yüzyılda insanlık tarihinin ansiklopedisini yazan Romalı Gaius Plinius’un eserinde geçtiği görülüyor. Simena Likya Birliği’ndeki Ksanthos, Olympos, Pinara, Patara, Myra ve Tlos kadar güçlü olmasa da, Roma zamanındaki komşuları Apollonia, İsinda ve Aperlai ile birlik kurarak Likya eyalet meclisinde tek bir oyla temsil edilmiştir. Roma Simena dönemleri yol kılavuz anıtlarına bakıldığında Aperlai ve Andriake tesislerinde yeri bulunuyor. Simena’nın en ünlü kalıntısı ise iyi durumunu korumayı halen başaran Orta Çağ kalesidir. Kalenin günümüz şartlarında gayet iyi restore edilerek giriş kapısı eklenmiştir. 

 

 



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek