EYLÜL AYI
İNDİRİMLERİNİ KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 00:00

Rafting

Rafting Nedir?

Rafting, adrenalin tutkunları tarafından yaygın olarak tercih edilen, heyecan dolu bir spor dalıdır. Sportif aktivitelerde doğayı ve macerayı seviyorsanız mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız. Rafting, dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok noktada icra edilir. Söz konusu spor dalına ilgi, her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda arama motorlarında rafting ne demek, rafting nasıl yapılır, rafting fiyatları gibi aramaların sıklıkla yapıldığını görebilirsiniz.

Siz de eşsiz bir tatil ile bu heyecanlı spor deneyimini birleştirebilirsiniz. Tatil Villam’ın birbirinden cazip tatil fırsatları ile villa kiralama hizmeti alarak rafting yapabilirsiniz.

Rafting, debisi son derece yüksek olan akarsularda raft adı verilen botlarla icra edilen ekstrem spor dallarından biridir. Rafting kelimesinin kökeni “raft” sözcüğüne dayanır ve Türkçe karşılığı “sal” demektir. Bahse konu spor, hızla akan nehirde yüksek debiye karşı koyarak devrilmemeyi ve alabora olmamayı amaç edinir.

Rafting, akarsularda yapıldığı gibi hidroelektrik barajlara sahip olan nehirlerde de yapılır. Barajlarda biriken enerji serbest bırakıldığında nehrin de debisi artar. Artan debi neticesinde rafting için uygun koşullar oluşur. Çoğu rafting şirketi işletmecilik sistemini barajlardaki hidroelektrik enerjisi üzerine kurmuştur. Rafting tutkunları, söz konusu spor için baraj kapaklarının açılmasını bekler. Kapaklar açıldığında da sporseverler bu heyecanlı spor için kürek çekmeye başlarlar.    

Tüm dünyada ve ülkemizde rafting parkurları 1-6 seviye arasında derecelendirilir. 1, en basit parkurları ifade ederken 6, en zor rafting parkurunu tanımlar. Rafting yapmadan önce bu kategorileri dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.  

White Water Rafting Nedir?

White water rafting, Türkçe karşılığı beyaz su raftingi olarak tanımlanan bir terimdir. Rafting hakkında bilgi edinmeye çalıştığınızda bu terimi sıklıkla duyarsınız. White water rafting, debisi yüksek büyük nehirlerde, kayalıklar arasından giden bir güzergahta yapılır. Söz konusu rafting sporu, standart rafting parkurlarına nazaran daha zorlayıcıdır. Sporcular bu parkurda ters akıntı ve zorlu dalgalarla mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle white water rafting yapan sporcuların bu alanda tecrübeli olması önem arz etmektedir. Acemi sporcuların bu alanda rafting yapması, üzücü sonuçlara neden olabilir. 

Rafting Nasıl Yapılır?

Rafting nasıl yapılır sorusu da çoğu macera tutkunu tarafından merak edilen konular arasındadır. Rafting, bir rehber ya da eğitmen liderliğinde, bot ile yapılan bir takım sporudur. Bota binen sporcu sayısı 4 ila 12 arasında değişmektedir. Bota binen sporcu sayısının çift olması önem arz etmektedir. Bota binen sporcular botun her iki tarafına da eşit şekilde dağılır ve hareket edildiği andan itibaren kürek çekerler. Rehber, ekibi yönlendirir ve botun kayalıklara çarpmaması için takıma çeşitli direktifler verir. Lider konumunda olan eğitmenlerin su yatağını çok iyi bilmesi ve rafting sporuna hakim olması beklenir.   

Rafting sporunu, tüm ekstrem sporlar içinde en tehlikeli spor olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle söz konusu spor, koruyucu ekipmanlarla birlikte icra edilir. Ayrıca botların etrafı tehlikeli bir durum oluşma ihtimaline karşı halatlarla çevrilmiştir. Söz konusu halatlar, sporcunun bottan düşme durumunda tekrar bota tutunmasını sağlar.  

Rafting

Rafting Malzemeleri

Rafting, heyecan dolu olduğu kadar aynı zamanda çok tehlikeli bir spor dalıdır. Deneyimli liderlerin yanı sıra spor esnasında doğru teçhizat ve ekipmanların kullanılması da çok önemlidir. Botun liderliğini bir eğitmen yapmadan bu spor ile uğraşılması doğru değildir. Sporcular faaliyet esnasında botun alabora olma ihtimaline karşı can yeleği kullanmalıdır. Bunun yanında sporcuların her biri botu akıntıya karşı dengede tutmak için yanlarında kürek bulundurur. Sporcuların taktıkları kask ise kayalıklara çarpma ihtimaline karşı koruma amacıyla takılmalıdır. Söz konusu ekipmanların tamamı rafting işletmeleri tarafından sporculara temin edilmektedir. Rafting için gerekli olan malzemeler aşağıdaki başlıklarda belirtilmiştir.

Rafting Botu

Rafting için kullanılan temel malzeme rafting botudur. Küçük boyuttaki botlar 4 kişilikken büyük boyuttakiler 12 kişiye kadar sporcu alabilir. Kullanılan rafting botunun yapım malzemesi son derece kaliteli ve dış etkilere karşı dayanıklı olmalıdır. Kalitesiz malzemeden üretilen botlar, kayaya, taşa ya da ağaca çarpma sonucunda yırtılabilir. 

Kürek

Rafting için önemli malzemelerden biri de rafting küreğidir. Küreğin de bot gibi kaliteli malzemeden üretilmesi önemli bir husustur. Boyları 150-160 cm arasında olan rafting kürekleri tutamaç, şaft ve kürek palası olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Kürek palası ne kadar geniş olursa kürek çektikçe alınan mesafe de o kadar fazla olur. Buna paralel olarak harcanan efor da artar. Ayrıca tutamacın da sağlam ve ergonomik yapıda olmasına dikkat edilmelidir.

Can Yeleği

Rafting yapılan suyun debisi yüksek olduğundan botun alabora olması durumunda yüzmek çok zordur. Bu nedenle her türlü tehlikeli durum ihtimaline karşı sporcuların can yeleği giymesi gerekir. Birçok farklı modelde üretilen can yeleklerinin 120 kg ağırlığa kadar taşıyabilme özelliği olmalıdır.

Kask

Rafting, her saniyesinde tehlikenin var olduğu bir spor alanıdır. Faaliyetin her aşamasında can yeleği kullanımı kadar kask kullanımı da önemlidir. İnsan vücudunun en hassas yeri kafa bölgesidir. Bu nedenle kafa kısmını korumak ayrıca önem verilmesi gereken bir konudur. Kafanın boyutlarına göre kask seçimi doğru yapılmalı, gerekirse bu konuda profesyonellerden yardım alınmalıdır.

Elbise ve Patik

Rafting, doğal olarak soğuk sularda icra edilir. Bu nedenle sporcuların kullandığı kıyafetlerin suya ve soğuğa karşı dayanıklı ürünler olması gerekir. Söz konusu spor için üretilmiş 3,5-7 mm kalınlığında özel elbiseler vardır. Bu elbiseler dalgıçlar tarafından da kullanılmaktadır.

Rafting sporcuları, üzerlerine giyecekleri elbise ve patiğin yanı sıra kendilerini korumak adına çeşitli özelliklerdeki ayakkabıları da tercih edebilirler. Bu sayede söz konusu sporun tehlikeli durumlarına karşı gerekli tedbir artırılabilir.  

Rafting Nerede Yapılır?

Rafting sezonu genel olarak ilkbahar döneminde açılıp sonbaharın ortalarında sonlanır. Rafting şirketleri sezonun açılması için baraj kapaklarının açılma dönemini bekler. Ayrıca kış döneminde karların erimesinden kaynaklı büyük akıntıların da yok olması gerekir. Aksi durumda nehirler çok hızlı yükselip alçalabilir. Bu da spor esnasında büyük risk oluşturmaktadır.

Türkiye, rafting sporu için çok elverişli akarsulara sahip olan bir coğrafyadır. Bu özelliği sayesinde ülkemiz dünyanın birçok yerinden rafting tutkunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Rafting yapılan yerler ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesindedir. Bunun yanında Karadeniz’in köpüren nehirlerinde de rafting alanları mevcuttur.

Antalya Rafting

Doğası ve denizi ile tatil severlerin gözdesi olan Antalya, ekstrem sporlar ile de dikkat çeken bölgeler arasındadır. Antalya kiralık villa fiyatları cazip avantajlarından yararlanırken rafting sporu ile de tatilinize ayrı bir heyecan katabilirsiniz. Bölgede rafting yapmak için en uygun alan Köprülü Kanyon ve Beşkonak Rafting bölgeleridir. Söz konusu rafting alanlarında profesyonel eğitmenlerden oluşan uzman bir ekip önderliğinde bu sporu yapabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Rafting

Antalya rafting Köprülü Kanyon bölgesi Türkiye’de hatta dünyada akla gelen rafting alanlarının başında gelir. Her yıl binlerce turist Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda rafting yapmak için bu bölgeye akın eder. Kanyonun içinden Köprüçay Nehri geçmektedir. Söz konusu nehrin suyu Toroslardan doğup Akdeniz’e dökülmektedir. Antalya Havaalanı’na 64 km uzaklıkta olan bu kanyona Antalya villa tatiliniz esnasında gelerek unutulmaz dakikalar yaşayabilirsiniz.   

Manavgat Rafting

Rafting Manavgat rafting işletmeleri açısından son derece önemli bir spor dalıdır. Manavgat Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde bulunan rafting alanlarından biri de Beşkonak rafting tesisleridir. Köprüçay üzerinde bulunan rafting alanı, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla kullanılan bir rafting bölgesidir.

Muğla Rafting

Muğla, ülkemizin en çok turist çeken yerlerinden biridir. Bu kapsamda tatilcilerin sevdiği bir alan olan Muğla kiralık villa fiyatları ile de ön plana çıkmaktadır. Eşsiz bir tatil deneyimi yaşayacağınız Muğla kiralık villalarında kalırken bir yandan da rafting heyecanına ortak olabilirsiniz. Muğla merkezde rafting alanı olmasa da yakın ilçelerden Fethiye, Köyceğiz ve Dalyan’da muhteşem imkanlarla donatılmış rafting alanları vardır.

Dalaman Rafting

Dalaman Havaalanı’na 35 km uzaklıkta bulunan Dalaman Kanyonu da rafting için rağbet gören yerlerden biridir. Söz konusu alanda Dalaman Çayı’ndan istifade ile rafting yapılabilir. Bu kapsamda her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu bölgeye gelmektedir. Bölgenin hem Antalya’ya hem de İzmir’e yakın olması nedeniyle bu bölgelerden de tatilcilerin rafting için Dalaman Rafting alanını tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Fethiye Rafting

Fethiye Ölüdeniz’de Dalaman Çayı üzerinde bulunan rafting alanı son derece meşhur bir ekstrem spor bölgesidir. Özellikle white water rafting için tercih edilen söz konusu bölge, Mayıs ve Kasım ayları arasında sıklıkla tercih edilir. Bu bölgede doğa ile iç içe bir ortamda tatil yaparken adrenalinde zirve yaşayabilirsiniz.

Fethiye rafting alanı zorluk derecesi anlamında iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Bu özelliği ile söz konusu rafting alanı, hem amatörlere hem de profesyonellere yöneliktir. Acemiler için tahsis edilen alanın zorluk derecesi 1 iken profesyoneller için ayrılan alanın zorluk derecesi 3’tür. Zorluk derecesi 1 olan alanda çocuklu ailelerin dahi rafting yaptığı görülmektedir.   

Tatil Villam’ın muhteşem avantajlarından istifade ile kiralık villalarda tatil yaparken rafting heyecanını doyasıya yaşayabilirsiniz. Siz de harikulade bir tatil ile rafting heyecanını yaşamak istiyorsanız web sitemizden kiralık villaları inceleyebilirsiniz.

 



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek