EYLÜL AYI
İNDİRİMLERİNİ KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 00:00

Dalış

Dünyada ekstrem sporlar denildiğinde akla ilk gelen branşlardan biri de dalış sporudur. Denizin derinliklerindeki yaşam alanlarını görmek için yapılan bu faaliyet, doğa meraklıları tarafından sıklıkla icra edilmektedir. Güvenli ekipmanlarla yapılması gereken bu ekstrem spor branşını yapmadan önce yeterli seviyede eğitim almak çok önemlidir.

dalgıç

Fotoğraf 1 - Deniz altı - işaret dilini kullanan dalgıç

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir coğrafyada yer aldığından çok önemli dalış yerlerine de sahiptir. Bu kapsamda ülkemizdeki avantajlardan istifade ederek su altı dalış macerasına atılabilirsiniz. Yaz tatilinizi farklı kılmak istiyorsanız, dalış çok eğlenceli bir aktivite olabilir. Tatil Villam aracılığı ile Antalya villa kiralama imkânlarından yararlanırken tatilinizi dalış macerası ile daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Dalış Sporu Nedir?

Dalış sporu, su altı hayatının keşfi maksadıyla gerçekleştirilen macera dolu bir aktivitedir. Söz konusu spor, sporcunun sırt bölgesine bağlanan bir tüp yardımıyla ya da serbest şekilde icra edilmektedir. Dalış sporu, farklı derinliklere yapılabilir. Bunun için öncelikle sporcunun yeterli tecrübe ve eğitim seviyesine ulaşmasına ihtiyaç vardır. Öncelikle düşük derinliklerde başlayan dalış eğitimleri, sporcunun tecrübe kazanması ile daha derinlere icra edilmektedir.

 

dalgıç 2

Fotoğraf 2 - Deniz altı - dalgıç

Dalış Nasıl Yapılır?

Uygulanan dalış tekniğinin türüne göre dalış esnasında kullanılan ekipmanlar farklılıklar göstermektedir. Serbest dalış tekniğinde; öncelikle sporcuya nefes metotlarının yanı sıra yön bulma konularında da eğitimler verilmektedir.

Serbest dalışın sığ sularda yapılması esastır. Her ne kadar ana prensip bu olsa da dalış esnasında kimi durumlarda akıntı ile karşılaşılabilir. Paletli ya da paletsiz şekilde icra edilen serbest dalış tekniği bir ip yardımı ile uygulanır. Çoğunlukla sporcu bu ipe bağlı olan ağırlık ile denizin derinliklerine gönderilir. Bunun yanında küp apnea ve limitsiz batış gibi serbest dalış türleri de vardır.

Tüplü dalışta; sporcunun suyun altında nefes alması sağlanmalıdır. "Scuba dalış" olarak da adlandırılan bu dalış tekniği çok ayrıntılı eğitim sonunda icra edilmelidir. Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi dalış eğitiminin verildiği seçkin kurumlar vardır. Eğitimler havuz uygulaması ile başlar ve 18 metreyi bulan dalışlar ile son bulur.

denizaltı zenginliklerini gözlemleyen dalgıç

Fotoğraf 3 - Deniz altı - deniz altı zenginliklerini gözlemleyen dalgıç

Yapılan dalış türü ne olursa olsun kullanıcı, eğitim anlamında yeterli seviyeye ulaşmadan uygulamaya geçerse, ciddi tehlikeler söz konusu olabilir. Suyun altında nasıl yön bulunacağı ya da nefes tekniklerinin tam olarak bilinmemesi durumunda dalış yapan kişiler zor durumda kalabilir. Dalış eğitimlerinde tecrübesiz olan sporcuların öncelikle ekip dalışlarına katılması faydalı olabilir. Eğitim esnasında alınacak işaret dili öğretimi ile su altında yaşanacak problemlerin de büyük oranda önüne geçilebilir. Güvenli bir şekilde dalışın yapılması için dalış malzemelerinin eksiksiz olarak kullanılması gerektiğini de ifade etmekte fayda vardır.  

Serbest Dalış

Farklı derinliklere, nefesin tutulması suretiyle yapılan dalış türü, "serbest dalış" olarak adlandırılır. Söz konusu dalış tekniği kimi kaynaklarda "tüpsüz dalış" olarak da isimlendirilebilir. Su altı dalış sporları arasında en bilinen ve popüler olan, serbest dalıştır. Sporcunun fiziki kondisyonuna bağlı olarak yapılan bu teknikte çeşitli rekor denemeleri de yapılmıştır. Bu kapsamda 150 metreyi bulan rekor denemeleri vardır.  

Tüplü Dalış

Tüplü dalış, sporcunun nefes alabilmesi için bir kısım ekipmanlar kullanılarak icra edilen bir dalış tekniğidir. Söz konusu dalış tekniği, "aletli" ya da "scuba dalış" olarak da isimlendirilir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda her geçen gün deniz ve okyanusun daha derinlerine tüplü dalış yapılmaktadır. Bu dalış tekniğinde kullanıcının teknik ve pratik eğitimde belli bir seviyenin üzerinde olması çok önemlidir.  

Dalış Ekipmanları Nelerdir?

Dalış tekniklerini güvenli şekilde uygulayabilmek için dalış ekipmanları, eksiksiz olarak temin edilmelidir. Söz konusu ekipmanların kaliteli malzemeden üretilmiş olması, dalışın güvenliğini doğrudan etkiler.

Tüplü Dalış

Fotoğraf 4 - Deniz altı - tüplü dalış

 

Kıyafet

Dalış sporu için özel olarak üretilen kıyafetler temin edilmeden bu spor yapılamaz. Bu kapsamda kullanılan malzemeler; elbise, gözlük, yelek, bone, eldiven, saat gibi ekipmanlardan oluşmaktadır. Söz konusu malzemelerin suyun altında sporcuya zor anlar yaşatmaması için kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretilmesi gerekir. Dalış yapan kişilerin yaygın olarak kullandığı elbiseler, kauçuk ve neopren malzemeden üretilmiş olanlardır. Piyasada tulum ya da yarı tulum şeklinde üretilen dalış kıyafetlerinin olduğunu da görebilirsiniz.

Dalış kıyafetleri erkek ve kadınlar için farklı beden ölçülerinde üretilmiştir. Kullanıcının boy, kilo, kalça ve göğüs ölçüleri dikkate alınarak en ideal dalış elbisesini giymesi gerekir.

Tüp

Serbest dalış malzemeleri çok fazla teferruat içermese de tüplü dalış tekniği çok daha hassas bir konudur. Söz konusu dalış tekniğinin adından da anlaşıldığı gibi temel malzemesi dalış tüpüdür. Tüplü dalış hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler dalış tüpünün içinde sadece oksijen olduğunu düşünür. Oysa tüpün içinde sadece oksijen yoktur. Dalış tüpünün içinde oksijenin yanında azot, argon, neon, karbondioksit, helyum, ozon, hidrojen, metan, nitro oksit ve kripton gazı vardır. Tüpün içerisindeki oksijen toplam gazın sadece %21’idir. Alüminyum ya da çelik malzemeden üretilen dalış tüpleri; 12, 15 ya da 18 litre hacme sahiptir.

Ağırlık

Serbest dalış, yukarıda da açıklandığı gibi derinliğe göre belirlenen bir ağırlıkla icra edilir. Sporcunun kilosu, elbisenin kalınlığı, ulaşılacak derinlik gibi etmenler kullanılacak ağırlığın hangi oranda olması gerektiğini belirleyen hususlardır.

Palet

Dalış tekniğinin türüne göre kullanılan paletler de farklıdır. Söz konusu malzemeler suyun altındaki hareketi kolaylaştırır. Serbest dalışta uzun paletler kullanılırken, tüplü dalışta daha kısa boyuttaki paletler kullanılır.

Motor

Motor, genellikle tüplü dalış esnasında kullanılan malzemelerden biridir. Dalış motorunda bulunan pervaneler sayesinde sporcunun hareketi kolaylaşır.

Regülatör

Regülatör, tüplü dalışlarda, tüpün içindeki basıncı, dalgıcın içine çekebileceği seviyeye getiren bir ekipmandır. Regülatöre dalış tüpü bağlanabildiği gibi yedek hava kaynağı da bağlanabilir.

Şnorkel

Dalış malzemesi olarak satılan şnorkeller genellikle dalış gözlüğü ve maskesi ile birlikte kullanılmaktadır. Tüpsüz yapılan dalışlarda şnorkel, etrafı gözlemlemek maksadıyla takılır.

Türkiye'de Dalış Noktaları

Dalış, ülkemizde yapılan ekstrem sporların başında gelmektedir. Özellikle deniz canlılarının çok bulunduğu bölgeler, dalış için uygun yerlerdir. Dalış sporu, doğal olarak denize kıyısı bulunan merkezlerde icra edilir. Türkiye dalış noktaları anlamında, Akdeniz Bölgesi ön plana çıkmaktadır. 

Kaş Dalış Noktaları

Su altının çok zengin olduğu yerlerin başında Antalya’nın Kaş ilçesi gelir. Bunun yanında uçak ve gemi batıklarının da bulunduğu bölge, dalış için son derece elverişlidir. Bölgede akıntının fazla olması nedeniyle Kaş, daha çok profesyonel dalgıçlar tarafından tercih edilmektedir. Kaş kiralık villa tatiliniz esnasında, siz de bu eşsiz tecrübeyi yaşayabilirsiniz.

Fethiye Dalış Noktaları

Muğla’nın Fethiye ilçesi de dalış merkezleri ile ön plana çıkan yerlerden biridir. İlçede bulunan Dalyan Koyu, Üç Tüneller, Kızıl Ada Feneri, Amphora gibi yerler önemli dalış merkezleri arasında sayılabilir. İlçede en fazla 30 metreye kadar scuba ve serbest dalış uygulamaları yapılabilir. Daha derinlere dalış yapmak için Fethiye uygun bir yer değildir.

Bodrum Dalış Noktaları

Bodrum, doğal güzelliklerinin yanı sıra deniz altı zenginliği ile de çok ünlü bir yerleşim yeridir. Tarih boyunca hiçbir zaman önemini kaybetmemiş olan Bodrum, günümüzün en önemli tatil mekânlarına da sahiptir. Bodrum kiralık villa tatiliniz esnasında dalış yapmak için son derece elverişli yerleri burada bulabilirsiniz.

Batık malzemelerin ve mağaraların yoğun olduğu Ora Adası, Kurt Burnu, Küçük Reef, Delikli Mağara gibi yerler, aynı zamanda deniz canlılarının da yoğun olarak yaşadığı bölgelerdir. Dalış noktalarına göre derinlik değişmektedir. Fakat bölgede ortalama 36 metreye kadar dalış yapmak mümkündür. Deniz altında binlerce çeşit canlı ile karşılamak istiyorsanız, Bodrum muhteşem bir alternatif olabilir.

Antalya Dalış Noktaları

Dalış nerede yapılır denildiğinde akla gelen merkezlerden biri de Antalya’dır. Tatil Villam avantajları ile yaptığınız villa tatili esnasında Antalya’nın birçok yerinde dalış noktası ve eğitim merkezi bulabilirsiniz. 


Dalış 2

Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek