Yaza Merhaba
Bahar İndirimleri Başladı
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23.00

Marmaris Selimiye Gezi Rehberi

Bayram tatilleri ve yaz dönemi tatil planları yapılırken Türkiye'nin en güzel turizm bölgeleri araştırılıyor. Her dönem revaçta olan Muğla, son dönemde popülaritesi artan destinasyonları ve köyleri ile yoğun iç talep almaya devam ediyor. Havası, doğası ve denizi ile vazgeçilmez bir tercih olan Marmaris, farklı tatil seçenekleri ile hem sakinlik hem eğlence arayanlara hitap ederek her sezon unutulmaz tatillere ev sahipliği yapıyor.

Marmaris’te harika bir tatil fırsatını yakalamak için rehberimizi inceleyebilir, tatilvillam.com sayfalarında bulunan kiralık villa seçeneklerini değerlendirerek hayalinizdeki tatili kolaylıkla planlayabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere Marmaris gezi rehberi hazırlanırken vazgeçilmez bir durak haline gelen Selimiye yerleşkesini anlatacağız. Selimiye, özellikle son dönemde kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için uğrak noktası haline geldi. Tarihi dokusu, tertemiz denizi ve doğası ile sakin bir yapıya sahip olan Selimiye’nin, Marmaris tatil planı yaparken mutlaka rotanızda bulunması gerekir.

Selimiye Nerede, Nereye Bağlı

Selimiye son dönemde adından sıkça bahsettiren bir tatil yöresi haline geldi. Tatilini Marmaris’te geçirenlerin mutlaka uğradığı bölgede turistler için seçenekler de gelişmeye devam ediyor. 15 yıl önceye kadar yalnızca tekne turları ile uğranan bir yer iken, bugün gezi planlarının vazgeçilmez rotası haline geldi.

"Selimiye nerede?" diye merak edenler için bölge hakkında kısa bir özet verelim. Böylece "Selimiye nereye bağlı?" sorusunun cevabını da yazımızda bulabilirsiniz.

Selimiye, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir mahalle yerleşkesi. Bozburun Yarımadası’nda bulunur. Yarımada Selimiye dışında Bozburun, Söğütköy, Bayırköy, Taşlıca, Turgutköy, Orhaniye, Osmaniye, Hisarönü ve İçmeler olmak üzere toplam 10 mahalleden oluşur. Bu mahallelerin birçoğu yarımadanın sahil şeridinde yer alır. Selimiye başta olmak üzere Yarımada’da bulunan yerleşimler Antik Dönem kalıntılarına ev sahipliği yapar.

Tarihi yarımadada Antik dönemde Karya olarak bilinir. Bu bölge, günümüzde Denizli’nin batı uç bölgesi, Aydın ili ve Muğla ilinin büyük bölümünde konumludur. Karya bölgesi o dönem Akdeniz ve Ege Denizi arasındaki deniz ticareti açısında oldukça önemlidir. O dönem Hydas olarak bilinen Selimiye liman yerleşimi olduğu için ayrı bir stratejik öneme sahipti. Yerleşimin tepelik alanlarında deniz rotalarını izlemek için kale benzeri yapılar bulunmaktaydı. Bölgenin tarihi dokusu yıllar içinde yıpranmış olmakla birlikte, tepelik alanlarda hala kalıntılarına rastlamak mümkün.

Selimiye’ye Nasıl Gidilir?

Selimiye Köyü Marmaris arası yaklaşık 45 kilometre. "Selimiye nasıl gidilir?" sorusunun yanıtı ulaşımı nasıl sağlamak istediğinize bağlı olarak değişir. Hangi aracı kullanacak olursanız olun Selimiye’ye ulaşmak için önce Marmaris’e geçmeniz gerekir. Selimiye’ye geçmeden önce Marmaris kiralık villa sayfalarını inceleyerek kiraladığınız villanızda kalabilir bölgede tatil keyfini yaşadıktan sonra sonra muhteşem yolunuza devam edebilirsiniz. Villanızda özgürce konaklarken kısa bir mola verip günübirlik olarak Selimiye'yi gezmeye gidebilirsiniz.

Marmaris’e özel aracınız ile geçebileceğiniz gibi Dalaman Havalimanı’nı kullanarak da ilçeye geçiş yapabilirsiniz. Havalimanı ile ilçe arası yaklaşık 100 km’dir ve 1.30 saat sürer. İlçeye otobüs ile ulaşım mümkündür. Marmaris’e ulaştıktan sonra otogardan Selimiye minibüslerine binmelisiniz.

Sezonda her saat başı minibüs bulmak mümkündür. Sezonda ilk minibüs saat 6.40’da başlarken otogardan son minibüs 19.15’de kalkar. Yine de plan yapmadan önce Marmaris otogarı arayarak herhangi bir değişiklik olup olmadığı bilgisini almanızı öneririz.

Marmaris Selimiye ulaşım için özel aracınızı kullanacaksanız, İçmeler’i geçtikten sonra ilk durak noktanız Hisarönü olur. Hazır bölgeye gitmişken tatil planınızı ayarlayarak en seçkin Hisarönü kiralık villa seçeneklerini de değerlendirmenizi öneririz.

Hisarönü yönünde bulunan Bozburun tabelalarını takip ederseniz Orhaniye’ye varırsınız. Orhaniye ile Selimiye yaklaşık 10 km mesafededir. Kısa bir mesafe olmasına rağmen virajlı bir yoldan geçeceğiniz Selimiye yolunda harika manzaralarla karşılaşacaksınız. Yolculuk sırasında mutlaka fotoğraf makinenizi hazır bulundurun.

Selimiye Köyü

Selimiye Köyü tarihi de zengindir ve bulunduğu bölge açısından sessiz ve sakindir. Eski bir balıkçı köyü olması samimi bir huzur verir. Kent merkezlerinin karmaşasını biraz olsun geride bırakmak isteyenler için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Bu özellikleri ile son dönemde Selimiye Marmaris gezilecek yerler arasına üst sıralarda yerini alır.

Selimiye Köyü yazın özellikle yerli turistleri ağırlasa da yaz kış burada yaşayan insanlar kışın muhteşem güzelliğini de yaşama şansı bulur. Muhteşem doğası ile kış ve bahar aylarında kaçamak yapmak isteyen tatilcilerin de tercihleri arasında yerini almalıdır. Şubat ayı itibari ile açan badem çiçekleri ile köy beyazlara bürünür. Beyazlara yakışır süslemeler ve köye özel dekorlar ile tarih kokusu daha da hissedilir. Köyde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her türlü imkân ve alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar mevcuttur. Köy halkının misafirperverliği misafirlerin hiçbir şeyden mahrum kalmayacağının garantisi gibidir.

Selimiye Sahili

Selimiye halk plajı yerleşim merkezinde tek bir şerit halinde bulunan bir sahilde konumludur. Sahil şeridi boyunca oteller ve restoranlar bulunur. Bu yapıların arasından tertemiz denize girmek mümkündür. Merkezden biraz daha uzaklaştığınızda, Selimiye köyü çok daha keyifli bir hal alır. Merkezde bulunmayan kum sahillere merkezden biraz daha uzakta ulaşabilirsiniz. Yerleşim küçük ve trafik sakin olduğu için Selimiye sahilini yürüyerek gezmek hem keyifli hem de görsel olarak doyurucudur. Bu sevimli mahallede kendinizi tam anlamıyla bir sahil kasabasında hissedeceksiniz. selimiye

Selimiye Kalesi

Selimiye tarihi açıdan da oldukça önemli bir liman yerleşimidir. Selimiye’nin konumlandığı yarımada Antik dönemde, Ege'yi de kapsayan tüm Akdeniz'de deniz ticaretinin kontrolünü sağlardı. Bu doğrultuda, yarımadanın uç bölgesinde bulunan Selimiye de deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülen birçok eski kalıntıya ev sahipliği yapar.

Bunlardan biri Selimiye Kalesi’dir. Kale Marmaris Selimiye Koyu yönünde, koyun 100 metre güneydoğusunda kalır. Antik dönemde ticaret rotasında bulunan teknelere yol göstermek amacıyla inşa edildiği düşünülür. Yapı içinde deniz feneri ve bir manastırın yanı sıra gözetleme kulesi ile küçük antik bir tiyatro bulunur. Kalıntılar genel olarak bölgede yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Kale çevresindeki surlar ise tarihten bugüne kalan nadide eserlerdendir. Her ne kadar kale kalıntıları yıkık ve yıpranmış şekilde olsa da Kale’nin bulunduğu bölge deniz ve doğa manzarası için dahi görülmesi gereken bir yerdir.

Sığ Liman

Şimdi, en çok merak edilen, "Selimiyede nerede denize girilir?" sorusunun cevabını verebiliriz. Sahil şeridinde bulunan plajlar otellerin kullandığı alanlarla çakıştığı için farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

  • Selimiye sığ liman hem denize girebileceğiniz hem keyifli vakit geçirebileceğiniz bir alternatif. Selimiye yolunun sonunda bulunan liman, merkezde bulunan Selimiye Sahili aksine kum sahil şeridine sahiptir. Özellikle çocuklu aileler için sığ liman Selimiye içinde en çok tercih edilen deniz olanağıdır.
  • Denize girmek için diğer bir seçenek ise güzide bir Selimiye koyu olan Cennet Koyudur. Sığ Limanı geçince 10-15 dakikalık mesafede olan Cennet Koyu'na, orman içinde bulunan yürüyüş yolundan da ulaşılabilir. Koyda herhangi bir işletme bulunmadığını not etmeniz gerekir.
  • Cennet Koyu daha çok tekne turlarının uğrak noktası olsa da Sığ Limana gittiğinizde havlunuzu da alarak uğramanızı öneririz. Koyda özel bir plaj da olmadığı için özgürce denizin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Cennet Koyunun hemen kuzeyinde bulunan Kireçocağı koyu da berrak denizi ve sakin plajı ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasında olmalı. 

Selimiye’de Ne Yapılır?

  • Selimiye tatil rehberi incelememiz, bölgede neler yapılabileceği ile devam ediyor. Hem deniz hem tarih kokan bu köyde, tarihi dokuyu incelemek için en az bir gününüzü ayırmanız gerekir. Selimiye Kalesi’nden muhteşem manzarayı izlemek için Kaleyi özellikle akşam üstü, gün batımına doğru ziyaret etmenizi öneririz.
  • Aşarkaya ve Sarıkaya tepeleri de bölgenin tarihi dokularına ev sahipliği yapan ve günbatımında müthiş manzaralara şahitlik edebileceğiniz önemli yerler arasındadır.
  • Tarihi olarak görülmesi gereken son merkez ise Kameriye Adası Manastırı’dır. Manastır’ın büyük bölümü yıkılmış olsa da tarihi önemi nedeniyle görülmesi gerekir. Yapılan arkeolojik çalışmalar, Manastır’ın milattan önce birinci ya da ikinci yüzyıla ait olduğunu düşündürür. Manastır önündeki büyük zeytin ağacının ise bin yaşında olduğu tahmin edilir. Zeytin ağacının dalına çaput bağlayarak dilek tutmak uzun süredir ziyaretçilerin devam ettirdiği bir adettir.
  • Selimiye’ye gittiğinizde yapmanız gereken bir diğer aktivite ise Tekne Turudur. Tekne Turu aynı zamanda Selimiye’yi gezmek için de iyi bir alternatiftir. Marmaris’ten çıkan teknelerin büyük çoğunluğu Selimiye’nin güzide noktalarını rotasına ekler.
  • Bu noktalar arasında en çok bilinenlerden biri Dişlice Adası’dır. Adada yerleşim yoktur. El değmemiş bir doğa güzelliği ile sizi karşılar. Adanın en üst noktasından göreceğiniz manzarayı uzun süre hafızanızda silemezsiniz.
  • Tekne turlarının başka bir uğrak noktası ise Kameriye Adası’dır. Manastırın da bulunduğu adada, ev sahipleri adada yaşayan keçilerdir. Manastırın önünde bulunan asırlık zeytin ağacına bırakmak için yanınızda bir bez parçası bulundurmanızı öneririz. Kim bilir, belki de dileğiniz gerçekleşir.
  • Selimiye gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri Turgut Şelalesi’dir. Selimiye’ye 10 kilometre mesafede konumlanan şelale, tertemiz havası ile sizi başka bir dünyaya götürür. Şelalenin dibinde bulunan gölün buz gibi suyuna atladığınızda, yaşadığınızı iliklerinize kadar hissedersiniz.
  • Yöresel yemeklerin tadına bakmadan Selimiye’den ayrılmamalısınız. Selimiye mutfağında Anadolu’da kanlıca mantarı olarak bilinen Çıntar’ın her çeşidini bulmanız mümkün. Özellikle Çıntar köftesi, kızartması, ekşilemesi ve kavurması, denemeniz gereken lezzetler arasındadır.
  • Kaburga içine yerleştirilen iç pilav şeklinde sunulan Sura doldurması da yöreye özgü çok leziz bir tada sahiptir. Egeye özgü zeytinyağlılar, deniz ürünleri ve elbette balık ürünleri Selimiye’de yiyebileceğiniz diğer lezzetler arasındadır.

Selimiye’de Konaklama

Marmaris Selimiye gezilecek yerler arasında hem tarihi mekanlara hem doğa harikası manzaralara sahiptir. Küçük bir sahil kasabası tadındaki Marmaris Selimiye Köyü konaklama seçenekleri oldukça kısıtlı. Selimiye’ye yapacağınız gezi için bölgeye yakın yerlerde muhteşem bir villa kiralamanız daha mantıklı gelebilir. Böylelikle tüm Marmaris'i ve Selimiye'yi zaman ve yer kısıtlaması olmadan rahatça gezebilirsiniz. tatilvillam.com sayfalarında bulunan kiralık villa seçeneklerini değerlendirerek sevdiklerinizle kaliteli ve güvenli zaman geçirebilirsiniz.



İletişim
Beni Ara
Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek