3 GECE KONAKLAMA FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 22:00

Cunda Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki 4. büyük adası olarak bilinen Cunda Adası, son dönemlerin en popüler tatil merkezleri arasında yer alıyor. Bulunduğu konum ile turistik açıdan da zengin olan ada, daha izole ve sessiz bir tatil arayışında olanların tercihleri arasına giriyor. Tatilvillam.com aracılığıyla keşfedeceğiniz villalar ile hem Cunda'nın temiz havasına hem konaklamadaki konfora hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Cunda Adası'nda gezilecek yerler ve Cunda Adası konaklama gibi tüm detayları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Cunda Adası Nereye Bağlı?

Cunda Adası nerede sorusu birçoğunuz tarafından merak edilen soruların başında geliyor. Ege Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan ada, Ayvalık ilçesine bağlı. Bir köprü aracılığıyla ulaşım sağlanan Cunda Adası'na, deniz yoluyla da ulaşım sağlanabiliyor. Ayvalık merkezinde 8 km, Sarımsaklı bölgesine de 13 km uzaklıkta konumlanıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında, "Cunda Adası nerededir?" sorusu da yanıtlanmış oluyor. cunda adası kiralık villalar

Cunda Adası'na Nasıl Gidilir?

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alan Cunda'ya alternatif seçeneklerle gitmek mümkün. Bulunduğunuz şehirden otobüs ile ulaşım sağladıktan sonra otogarda şehir merkezine giden minibüs veya şehir içi otobüslerle yolunuza devam edebilirsiniz. Hem Ayvalık hem de Cunda için seçenekler mevcut. İstanbul üzerinden adaya gelmeyi düşünüyorsanız deniz yoluyla ulaşımınızı tamamlayabilirsiniz. İDO feribotları ile Bandırma'ya geçip, sonrasında adaya gidebilirsiniz.

Cunda Adası ulaşım için özel araç tercih edeceksiniz Ayvalık'a vardıktan sonra köprüyü kullanabilirsiniz. Bursa - Balıkesir yolundan geliyorsanız Havran - Edremit yolundan devam ederek Burhaniye - Gömeç üzerinden ilçeye gelebilirsiniz. Bazı lokasyonlardan "Cunda Adası nasıl gidilir ve yol süreleri ne kadar?" sorularının cevapları ise şu şekildedir:

  • Balıkesir merkezden Cunda Adası'na gidiş 2 saat,
  • İstanbul'dan 7 saat 45 dakika,
  • İzmir'den 2 saat 30 dakika,
  • Ankara'dan 8 saat,
  • Bursa'dan 4 saat,
  • Edremit'ten 1 saat,
  • Eskişehir'den 5 saat sürüyor.

Ulaşımda özel araç tercih edecek olanlar, en doğru güzergah için Cunda Adası harita yolunu takip ederek ulaşım sağlayabilir.

Cunda Adası Tarihi

Ayvalık Cunda Adası, denizci ve kartograf Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sindeki Yunda Adaları'ndan Galat olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda Alibey Adası olarak da bilinen bölgenin bu ismi, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman birliklerine karşı koyan kahramanın adından geliyor. Her iki isimle bilinen bölgenin tarihinde ''Kokulu Ada'' anlamını taşıyan ''Moshonis'' adı da yer alıyor.

Alibey, yani Cunda Adası ve çevresi, M.Ö de Ekatonisos adını taşımış. Bu isme karşılık, coğrafyacı Strabon'un bir açıklaması üzerine bölgenin adı Moshonisia olarak anılmaya başlanmış. Moshos adı üzerine sürülen iki fikirden birisi bölgedeki bitkilerin yaydığı güzel kokular, diğeri de eski dönemlerde bölge adalarında yaşayan Moshos adındaki korsan olduğu düşünülüyor.

Bitki örtüsü ve ekosistem açısından da zengin olduğu bilenen Balıkesir Cunda Adası, Ayvalık Adaları arasında göze çarpıyor. Diğer adaların boş ve çalılarla kaplı olması ve bu adalarda güzel koku yayan bitkilerin yetişmemesi bölgede yaşadığı düşünülen korsan Moshos'tan ismin alınmış olma ihtimali güçleniyor. Ada'nın nüfusu Girit ve Midilli adalarından göçen Türklerden oluşuyor. Bölgenin yaşlı nüfusu bu sayede Rumca ve Yunanca dillerini de biliyor ve kullanılıyor.

Modern bir köy olarak da turistik açıdan önem kazanan adaya Rumlar, Nesos ismini veriyor. Kilise, manastır ve eski Rum evleri ile çevrelenen bölgeye ziyaretçilerin ilgisi de büyük oluyor. Beğeniyle ziyaret edilen Rum evleri, iç ve dış mimarileri ile büyüleyici bir görüntü oluşturuyor. Cunda'nın tarihine katkıda bulunan çeşmelerin ve meşhur Taş Kahve'nin ziyaret edilmesi de oldukça öneriliyor.

Ayvalık'ın açık denize kapalı olmasını sağlayan Cunda'ya karayolu ile ulaşım sağlanabilmesi için 1896 yılında bir köprü inşa ediliyor. Böylelikle ulaşım çok daha rahat bir şekilde sağlanıyor. Ada içinde 8 tane manastır bulunuyor. Manastırlara ek olarak bölgedeki en büyük kilise olan Taksiyarhis Kilisesi de ziyaretçilere kapısını açıyor. Bu kilisedeki en büyük çan da günümüzde Bergama müzesinde sergileniyor.

Cunda Adası Plajları

Cunda Adası gezilecek yerleri arasında önceliği plajlar alıyor. Hem ücretli hem ücretsiz plajların bulunduğu lokasyonda, Ege Denizi'nin temiz ve serin sularıyla tatilinizi taçlandırabilirsiniz. Gelin, plajları daha yakından inceleyelim;

  • Cunda Mocamp, Balıkesir'in en popüler plajlarından biri. Bölgede çadır ve karavan ile kamp yapan kişilerce tercih edilen plajın çevresinde bungalov ev ve villa konaklama yerleri de yer alıyor. Giriş ücreti günlük ve konaklamaya göre değişiyor.
  • Bir diğer plaj ise Ada Camping. Ücretli girişi olan bir yer olmasının yanı sıra orman içerisinde bulunması da turistik açıdan rağbet görüyor.
  • Ayayorgi Beach Club, Patrica Plajı içinde yer alıyor. Denize sıfır bir alanda olması ve mavi bayraklı deniziyle kapılarını açıyor. Doğanın içinde keyifli tatillerin merkezi olan beach club, yiyecek ve içecek servisi için restoran da bulunduruyor.
  • Tamamen doğal bir ortamda yer alan bir diğer plaj: Cunda Fora Glamping. Konaklama yerlerine yakın olan plajın içinde bar, restoran ve yüzme havuzu da bulunuyor. Aynı zamanda deniz manzaralı villa kiralama olanağından yararlanmayı düşünenler için de konum olarak son derece kolay ulaşılabilir bir noktada yer alıyor.

Cunda Adasın'daki diğer ücretli plajlar; Bıyılı Beach, Mola Beach Club, Minas Beach, Sobe Beach, Kesebir Beach, Burcu Cafe & Beach Club ve Gümüşlü Beach Club.

Ücretli plajlar kadar ücretsiz plajlar da hem yerli hem yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. En çok tercih edilen ücretsiz plajlar ise şunlar: Cunda Halk Plajı (Duba Plajı), Kleopatra Plajı, Ortunç Koyu, Patriçya Koyu (Pateriça Plajı), Akvaryum Koyu, Cennet Dalyan Koyu ve Çataltepe Plajı.

Cunda Adası'nda Gezilecek Yerler

Cunda Adası gezilcek yerler açısından oldukça zengin bir bölge. Gerek tarihi, gerek alışveriş noktaları, gerek plajlarıyla her ziyaretçisine keyifli dakikalar yaşatacak durakları bir arada bulunduruyor. Sembolik yapılar arasında bölgenin en öne çıkan yerlerinin başında Tarihi Yel Değirmenleri geliyor. Zaman geçtikçe daha da popüler hale gelen yel değirmenlerinin tarihi 1600'lü yıllara kadar dayanıyor. Bir diğer bilindik nokta ise Aşıklar Tepesi. Cunda Adası'nı kuşbakışı izlemek için ideal bir yer olarak da bilinen tepe, turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor.

Cunda Adası turistik yerler arasına giren Tımarhane Adası, Çamlık Koyu'nun sonunda yer alıyor. Cunda Adası şeytan sofrası tepesinde konumlanan yapı, ilginç kayalarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İsmiyle de tatilcilerin ilgisini çekmeyi başaran ada, Türkler için Taşlı Manastır, Rumlar için de Tımarhane Adası olarak adlandırılıyor. Hemen herkes tarafından bilinen ve duyulan bir diğer lokasyon ise Güvercin Adası oluyor. Tarihi yapısıyla ve doğal güzelliğiyle öne çıkan ada, Cunda'nın hemen karşısında kalıyor. İsmini ise adada yaşayan yabani güvercinlerden alıyor.

Cunda Adası tatil severler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu ilginin temelini de gezilecek yerlerin çeşitliliği oluşturuyor. Altınova, Ayvalık'ın yazlık kasabalarından biri. Tatilcilerin uğrak noktası olan kasaba, kamp yapmayı sevenlerin sıklıkla tercih ettiği bir bölge. Sakin olmasıyla da oldukça seviliyor. Cunda Adası gidilecek yerler durağının sıradaki turistik bölgesi de Burhaniye. 19. yüzyıl Osmanlı Padişahı Abdülhamit'in oğlu Burhanettin'in ismini taşıyan tatil beldesi, halk tarafından Kemer adıyla biliniyor.

Akçay, Gömeç, Dikili ve Bergama da Cunda'da yoğun ilgi çeken bölgeler arasına giriyor.

Cunda Adası'nda Ne Yapılır?

Gezilecek yerler açısından çok yönlü olan Cunda Adası, yapılacak aktivitelerle de geniş bir yelpaze sunuyor. Cunda Adası kalacak yer ayarlamaları tamamlandıktan sonra çoğu turist ilk iş olarak yatlarla düzenlenen turlara katılıyor. Cunda Adası tekne turu 3 farklı seçenekle karşınıza çıkıyor. Günübirlik Ayvalık ve Cunda Turu düzenleniyor. Bunun yanı sıra İzmir çıkışlı günübirlik Kazdağları ve Cunda Turu ile Kazdağı - Hasan Boğuldu - Cunda turları da düzenleniyor.

Yapmadan dönülmemesi gerektiği söylenen ve önerilen aktivitelerin başında ise yel değirmenini ziyaret etmek geliyor. Aşıklar Tepesi'nden Cunda'ya kuşbakışı bakmak, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı'nı keşfetmek de bir başka öneri. Taş Kahve'de çay içmek, Ada Camping veya Cunda Mocamp'da kamp yapmak, plajları keşfetmek ve koylarda sakin bir tatil yapmak tatilinize yeni heyecanlar ve deneyimler katabilir.

Cunda Adası günlük kiralık havuzlu villa seçenekleri de son dönemde popüler seçeneklerden biri. Adada tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, otellerden çok villa seçenekleriyle çeşitleniyor. Özellikle bayramda tatil villası tercihinde bulunacaklar için çeşitli alternatifler bulunuyor. Uygun fiyatlı Cunda Adası kiralık villa avantajı ile tatilinizi daha özel bir alanda, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte geçirebilirsiniz. Villaların havuzlu olması da zamanınızın çoğunu konforlu bir evde geçirmenize olanak tanıyor.

Alışveriş ve gece hayatı konusunda aktif bir yer olan Cunda içinde, birçok merkez bulunuyor. Hediyelik eşya dükkanları, el emeği yapılan bileklikler, çantalar, şapkalar ve kıyafetler de yerel halkın mağazalarında yerini alıyor. Adada özellikle sembolik hale gelmiş olan yer değirmenin magnetleri de bulunuyor. Ek olarak pazarları gezebilir ve organik ürünlerin tadına bakabilirsiniz. Doğal sabunlar, zeytinyağı, zeytin, adaya özgü otlar ve deniz ürünleri de tercih listesinde yerini alabilir.

Gündüzleri plajlarda ve sahillerde geçirilen zamanlara katkıda bulunan gece hayatı da Cunda'da oldukça dinamik. Şehri gezmekle beraber eğlenmek de tatilinizi sizin için farklı bir noktaya taşıyabilir. Gece kulüpler, meyhaneler, barlar, publar ve restoranları gezerek, eğlence anlayışınıza göre bir yer bulabilirsiniz.

Cunda Adası kalınacak yerler açısından çeşitli seçenekler sunduğu gibi ulaşım konusunda da ziyaretçilere kolay opsiyonlar sağlıyor. Cunda Adası kiralık havuzlu villa işlemlerinizi tamamladıktan sonra bulunduğunuz lokasyona ulaşımı şehir içindeki toplu taşıma araçlarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikli olarak Ayvalık'a köprü ile bağlanan adaya kara yolu ile geçebilirsiniz. Alternatif olarak deniz yolunu da kullanabilirsiniz. Ayvalık ve Cunda arası 15 dakikalık bir mesafeye sahip olduğu için hızlı bir şekilde ulaşım sağlanıyor.

Her iki bölge arasında düzenlenen seferler (otobüs ya da taksi) ulaşımı daha da kolaylaştırıyor. 30 dakikalık aralıklarla kalkan belediye otobüsleri de turistlerce tercih ediliyor. 06:30'da başlayan otobüs seferleri 01:00'a kadar hizmet veriyor. Taksiler de 07:00 - 01:00 arası çalışıyor. Feribot ve tekne de deniz yolu ulaşımında tercih edilen seçenekler. Her saat başı Cunda - Ayvalık arası seferlere denk gelebilirsiniz. Ek olarak tekne ve feribot ile ulaşım da sağlanıyor. Küçük bir bölge olmasıyla bilinen Cunda içerisinde her yerin birbirine yakın olması, yürüyerek ulaşım sağlamayı da mümkün hale getiriyor.



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek