2024 Erken Rezervasyon
İndirimli Kiralık Villalar
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23.00

Adı Gibi Şirin Köy, Şirince Gezilecek Yerler

Tatil planlarının vazgeçilmez adresi İzmir Şirince Köyü, bayram tatilleri ve yaz günlerinde de ziyaretçilerine unutulmaz anlar vadediyor. Bir köy olarak anılsa da Şirince Köyü doğası ve imkanları ile köyden çok bir masal diyarını andırıyor. Yaz günlerine gelen bayramda villa tatili seçenekleri arasında Şirince’yi de gezebileceğiniz opsiyonları değerlendirmenizi öneririz.

Şirince Köyü

Tepelerin ardında her an bir masal kahramanına rastlayacağınızı düşündüren Şirince Köyü, İzmir ilinin en popüler uğrak noktalarından biridir. Yeşile hasret kalan çevre il sakinlerinin hafta sonu kaçamaklarına ev sahipliği yapar. Yakın çevrede tatil planları yapan yerli turistlerin gezi rotasının ayrılmaz parçasıdır. Dünyada kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri olarak duyurulmasından sonra Şirince Köyü hikayesi ile yabancı turistlerin de özel olarak ilgisini çekmeye başlamıştır. Şirince Köyü hakkında bilgi almak isteyenler için hazırladığımız yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. şirince

Şirince Köyü Nerede?

Akıl almaz bir güzelliğe sahip Şirince Köyü harita üzerinden incelendiğinde, belli karışıklıklar söz konusu olabilir. Köy, Aydın merkeze 52 km, İzmir merkeze ise 57 km’dir. Bu nedenle, bölgeye aşina olmayanların "Şirince Köyü nereye bağlı?" şeklindeki sorusu, haklı bir merakı içinde barındırır.

Şirince Köyü, İzmir ilinin Selçuk ilçesine bağlı bir mahalledir. Köyde, sürekli yaşayan kişi sayısı yaklaşık 500’dür. Hafta sonları ve yaz aylarında ise ziyaretçilerle birlikte dönemsel nüfus artar. Şirince Köyü özellikle çevre ilçelerde konaklamalı tatillerin rotasında mutlaka bulunur. Yazın ziyaretçi akınına uğrayan Çeşme Şirince’ye 165 km uzaklıkta olsa da köy Çeşme gezilecek yerler listesi içinde yer alır.

Şirince Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Şirince’ye gitmek için birçok farklı seçenek kullanabilirsiniz. Hangisini kullanırsanız kullanın, Selçuk’tan geçmek durumundasınız. Bu nedenle, gitmeden önce "Selçuk Şirince Köyü yol tarifi" konusunu incelemenizi öneririz. Özel aracınızı kullanmıyorsanız, Selçuk’a vardıktan sonra otogardan Selçuk- Şirince dolmuşuna binmelisiniz. Dolmuşlar sabah 7.40’tan akşam 20.00’ye kadar düzenli aralıklarla kalkıyor. Yine de gitmeden önce otogarı arayarak güncel bilgi almanızı öneririz. Dolmuş kullanımını uygun bulmayanlar için iki yerleşim arası taksi kullanımı da mümkündür.

Selçuk’a uçak ile gidecekseniz en yakın havalimanı İzmir’dedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na iniş sonrası tren ya da otobüs ile Selçuk’a geçebilirsiniz. Tren kullanmak için, havalimanından sonra Basmane Tren Garı’na geçip Denizli seferlerini kullanabilirsiniz. Otobüs kullanmak için şehirler arası otobüs terminalinden Selçuk otobüslerine binebilirsiniz. İzmir Selçuk arası ortalama süre 45 dakikadır.

Şirince, Aydın tatilcilerinin de uğrak noktalarından birisidir. Özellikle kıyı bölgelerinde konaklamayı tercih edenler, Aydın rotalarına tarihi mekanları da ekler. Bu bölgelerde güvenilir villa kiralama seçeneklerini de bulmak daha kolaydır. Kuşadası tatilcileri için Selçuk Şirince de talep gören rotalar üzerindedir. "Kuşadası Şirince Köyü kaç km?" diye merak edenler için yolun yaklaşık 30 km olduğunu söyleyebiliriz.

Şirince Köyü Tarihi

Şirince Köyü tarihi hem yerli hem yabancı turistler için ilgi çekicidir. Kuruluşu M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanır. Bir rivayete göre köy, ilk önce dağlara vuran kırk kişiye atıfta bulunularak, "Kırkınca" olarak adlandırılmıştı. Başka bir rivayete göre ise dönemin derebeyleri 40 köleyi azat etmiştir ve onlara atfen bu isim kullanılmıştır.

Köy, 19. yüzyılda bir Rum kasabasıydı. 1800 haneli kasabada o dönem büyük ölçüde incir üretimi yapılırdı. Cumhuriyet’in kurulmasının ardından, nüfus mübadelesi ile Rumlar köyden ayrıldı. Genel olarak, Kavala ve Somokol köylerinden ayrılan Türkler de buraya yerleştirildi. Rumların yoğun yaşadığı bir yer olan Kırkıncı, telaffuz sebebiyle zamanla Kirkice, Kirkince ve sonunda da Çirkince olarak anıldı. Cumhuriyet ile birlikte 1926 yılında adı İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından "Şirince" olarak değiştirildi.

Rumların yaşadığı dönemde köyün temel geçim kaynağı bağcılık ve zeytincilik idi. Şarap üretimi önemli oranda gelişmişti. Nüfus değişimi ile bölgeye gelenlerin temel geçimi ise tütüncülüğe bağlı idi. Bu nedenle, mübadele ile birlikte köyün ekonomisi de bir süre sekteye uğradı. Zamanla bölgeye alışan Türk halkı, bağcılık ve zeytincilik öğrenerek geçimlerini sağladı. Bugün, turizmin de katkısı ile köy, ekonomik anlamda ilerlemeye devam ediyor. 

Yerleşim, özellikle 2000'li yılların başı itibari ile dünya gündemine geldi. Şirince Köyü hikâyesi olarak bilinen bir rivayete göre, Şirince dünyada kıyametten etkilenmeyecek iki merkezden biri. Bir diğerinin ise Fransa’nın "Bugarach" köyü olduğu söylenir.

Şirince Köyü Gezilecek Yerler

Şirince, sevimli ve küçük olmasına küçüktür ama gezilecek zengin bir alana sahiptir. Bir tatil planı yapmadan önce mutlaka Şirince gezilecek yerler listemize göz atmalısınız. şirince-köy-gezilecek-yerler

  • Şirince Çarşısı

Şirince’nin taş döşemeli dar sokakları arasında kurulu Şirince Çarşısı, köyde yaşamın merkezidir. Köyün muhteşem doğası içinde keyifli bir yürüyüş yaparken, ihtiyaçlarınız da çarşı içinde karşılayabilirsiniz. Çarşı içinde yer alan dükkanlardan, sevdiklerinize minik hatıralar götürebilirsiniz.

  • Taş Mektep

Köyün taş mimarisi demişken, Taş Mektep’i de görmeden ayrılmamalısınız. 1906 yılında kurulan Taş Mektep, yerleşimi de önemli bir eğitim merkezi haline getirmeyi planlamıştır. Yapının bir bölümü daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. Müze ziyaret için haftanın her günü açıktır. Müze içerisinde bulunan belge ve fotoğraflar Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi eğitim sistemi ile ilgili bilgiler sunar.

  • Nesin Matematik Köyü

Eğitim konusu açılmışken, eşi benzeri olmayan bilimle donatılmış Matematik Köyü’nü de ziyaret etmeyi unutmayın. Şirince’ye 2 km uzaklıkta 20 dönüm arazi üzerine kurulu köy, her yaz dünyanın birçok yerinden öğrenci ve araştırmacıyı ağırlar. Köyün yanında bulunan 6 dönümlük arazide ise Tiyatro Medresesi kuruludur.

  • St. John Baptist Kilisesi

Daha önce bir Rum mahallesi olan köyde iki adet Rum kilisesi bulunur. Bunlardan biri St. John Baptist Kilisesi’dir. Kilise yakın zamanda Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek ziyaretçilere açıldı. Kilisenin dışında ortasında Meryem Ana heykeli dikili küçük bir havuz bulunur. Havuz, ziyaretçiler tarafından bir dilek havuzu olarak kullanılır. Bahçenin muhteşem görüntüsü içinde fotoğraf almayı unutmayın. Rumlardan kalan diğer kilise ise Aziz Dimitros Kilisesi’dir. Yapı, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Mübadelenin ardından, kilise bir süre cami olarak kullanılmıştır. Daha sonra kullanımı kesilmiş ve metruk halde bırakılmıştır. Yakın zamanda restore edilen kilisede, ahşap el işçiliği ön plana çıkar.

  •  Şarap Evleri

Şarap deyince akla gelen ürünler arasında Şirince Köyü şarapları bulunur. Şarap sevmeseniz dahi Şirince Köyü şarap evleri görülmeye değerdir. Ahşap yapılar içinde üretilen şaraplar ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Şarap tarihini öğrenip, tadım yapma imkanı da bulabilirsiniz.

Şirince Köyü’nün Doğası

Şirince’nin bu kadar doğal ve temiz kalabilmesinin bir nedeni sit alanı olmasıdır. Bu sayede doğası korunmuş ve henüz çok katlı yapılaşmaya açılmamıştır. Çevresinde bulunan dağlar, fazla esinti ve yoğun güneşi engelleyerek keyifli zaman geçirmenize yardımcı olur. Şirince köyü resimleri de muhteşem doğasını görmenize yardımcı olacaktır. Yeşil zeytin ağaçları arasından kekik kokuları yayılır.

Şirince Köyü’ne Yakın Plajlar

Şirince, İzmir ilinin turistik; fakat denize kıyısı olmayan bir yerleşimidir. Her gün deniz diyen tatilciler günübirlik turlarla Şirince’yi gezmeyi tercih edebilir. Şirince’de konuklayanlar için ise en yakın plaj Pamucak Sahili'dir. Şirince, bağlı olduğu Selçuk ilçesine 9 km uzaklıktadır. Sahil ise toplamda 5 km uzunluğundadır. Ortalama 50 metre genişliği ile çok sayıda kişiyi ağırlayabilir.

Pamucak Sahili'nin en güzel özelliği ise sahilin kum olmasıdır. Kum içinde yetişen endemik kum zambakları da keyifli bir görüntü verir. Bu bitkiler sayesinde, plaj hala koruma alanındadır ve herhangi bir yapılaşmaya açık değildir. Sahili kullanırken bu canlıları da yerlerinden etmemeye özen göstermelisiniz. Aydın ili Kuşadası ilçesi sınırları içinde yer alan Pigale Plajı da Şirince’ye 20 km uzaklıktadır. Kum sahile sahip alan ücretsiz kullanılabilir.

Şirince Köyü'nde konaklamak isteyenler zevklerine ve bütçelerine göre nezih ve temiz yerler bulabilir. Tatil konusunda özel tercihlere sahipseniz gezi planınızı oluşturuken muhafazakar villa kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Şirince Şarapları

Dünyaca ünlü Şirince şarapları, ziyaretçilerin hediye amaçlı da olsa mutlaka köyden ayrılırken yanlarında götürdükleri ürünler arasındadır. Köy, Rum geleneklerinin de etkisi ile Şirince Köyü şarap kültüründe tarihi bir yere sahiptir. Günümüzde ise daha çok meyve şarabı üretimine yoğunlaşıldığı söylenebilir. En çok tercih edilen aromalar arasında çilek, böğürtlen, vişne ve karadut gelir. Farklı tatları sevenler İzmir Şirince tatil köyünde bulunabilen kavun, ayva ve mandalina aromalı şarapları da deneyebilir.

Şirince Köyü’nde Ne Yenir?

Şirince’de farklı zevklere hitap eden küçüklü büyüklü birçok işletme vardır. Şirince köyü kahvaltı sunumu genel olarak gözleme ve börek ile tamamlanır. Yeşil zeytin ağaçlarıyla bezenmiş köyde, zeytin yemeyi atlamayın. Zeytin olur da zeytinyağlılar olmaz mı? Egeye özgü zeytinyağlı tatları Şirince’de ayrı bir güzellikte bulabilirsiniz. Son zamanda, günü birlikte gezginler düşünülerek, hızlı tüketim ya da fast-food diyebileceğimiz kafeler açılmıştır.

Bir yandan şarap merkezi olan Şirince tatil köyü kahve severlerin de kumda kahveyi denemesi gereken bir yer. Kum üzerinde yavaş yavaş demlenen kahvenin kokusu burnunuzda, tadı ise damağınızda uzun süre kalacaktır. Gün içinde sıcaktan bunalanlar için önerimiz ise mürver şurubu. Mürver ağaçlarının meyvesinden yapılan içecek serinlemek için tüketilmesinin yanında kahve ile de ikram edilir. 



İletişim
Beni Ara
Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek