Antiphellos Antik Kenti
Hellen ve Roma uygarlıklarından izler ile dolu Antiphellos Antik Kenti, tarih sahnesine küçük bir liman yerleşimi olarak çıkmış. Ancak çevresini saran doğal kaynaklar sayesinde kısa sürede gelişip bağlı olduğu birliğe siyasi ve ticari yönlerden önderlik edecek hale gelmiş. Kimi kaynaklarda, Kaş Antik Kent bölgesi adıyla kendisinden söz edilen yerleşim, günümüzde ise ardında bıraktığı kültürel hazineler vasıtasıyla gezginleri kendisine çekiyor.
Antiphellos Antik Kenti Nerede?
Antiphellos Antik Şehri, Antalya’nın tarihi ve doğal zenginlikleri ile ön plana çıkan ilçesi Kaş sınırları içerisinde yer alıyor. Gerek yerli gerekse de yabancı uyruklu gezginlerin yaz döneminde yoğun ilgi gösterdikleri antik yerleşim bölgesi, ilçe merkezini de içine alan ve Çukurbağ Yarımadası’na kadar uzanan geniş alanı kaplıyor. Tarihi kent, kapladığı alan nedeniyle Kaş Antik Kenti ismiyle de anılıyor.
Antiphellos Antik Kenti’nin günümüzde ilçe merkezi bünyesinde kalan kısımlarında, ikonik hale gelmiş tarihi kalıntılar bulunuyor. Ancak birçok gezgin, antik yerleşimin deniz kıyısına yakın konumdaki bölümlerine çok daha fazla ilgi gösteriyor. Çünkü Antiphellos, bir tepenin sırtında bulunmasının etkisi ile kendisini ziyaret eden konuklarına etkileyici manzaralar sunmaktan asla geri kalmıyor. Özellikle gün batımında rotanızı antik tiyatroya doğru çevirirseniz, siz de bu soluk kesici manzaranın keyfini sürme imkânı bulabilirsiniz.
Dilerseniz Tatil Villam’ın sunduğu en seçkin Kaş villa kiralama seçeneklerini değerlendirerek, antik şehrin konuklarına sunduğu manzaraların tadını çok daha rahat biçimde çıkartma olanağına kavuşabilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti Giriş Ücreti
Antiphellos Antik Kenti’ni ziyaret eden gezginlerden, herhangi bir giriş ücreti talep edilmiyor. Ayrıca tarihi yerleşimin ziyaret saatleri ile ilgili bir kısıtlama da bulunmuyor. Dolayısıyla tüm gününüzü rahatlıkla burada geçirip, bölgenin antik dönemine dair izleri keşfetmeye odaklanabilirsiniz. Hatta gezi programınızı oluştururken esnek bir planlama yapıp, çeşitli dış mekân aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü bölge bakir yapıda olduğundan, özellikle doğa fotoğrafçılığı ile ilgilenen bireyler rahatlıkla sıra dışı manzaralar yakalayabiliyor.
Antiphellos gezinizi gün içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, uzun bir doğa yürüyüşüne çıkmayı düşünebilirsiniz. Antik kentin yarımada tarafında kalan bölümünden başlayarak 3 kilometrelik parkur boyunca ilerlerseniz, Kaş’ın doğal güzelliklerini çok daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Tüm bu fırsatlara ek olarak antik kent ziyaretinizi sabahın erken saatlerine denk getirip, meditasyon yapabilirsiniz. Alternatif olarak gün batımının ardından bölgeye gidip gökyüzünü gözlemleyebilirsiniz.
Yalnız antik kenti ziyaret etmeden önce bölgenin epey bakir yapıda olduğunu unutmamalısınız. Bölgede yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle gezi boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz şeyleri yanınızda götürmeniz faydalı olabilir ve sevdiklerinizle birlikte müthiş bir peyzaj içerisinde piknik yapma imkanını da değerlendirmiş olursunuz.
Antiphellos Antik Kenti Nasıl Gidilir?
“Kaş tarihi yerler” denildiğinde ilk akla gelen seçenek konumundaki Antiphellos Antik Kenti’ne yönelik gezinizi, iki bölüm halinde gerçekleştirebilirsiniz. Çok daha doyurucu bir deneyim yaşamanızı mümkün kılacak bu yöntem doğrultusunda, ilk olarak ilçe merkezindeki kalıntıları ziyaret edebilirsiniz. Kaş’ın gözbebeği sayılan çarşı yakınındaki eserlere, yürüyerek dakikalar içerisinde ulaşabilirsiniz. İlçe merkezinin arka tarafındaki yamaçlarda bulunan kalıntıları görmek için de benzer yöntemi kullanabilirsiniz.
Yarımadanın girişindeki antik eserleri yakından inceleme fırsatını elde etmek içinse otogardan kalkan toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Alternatif olarak bütçeniz doğrultusunda araç kiralamayı ya da ilçe merkezinden taksiye binmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece zamanınızı çok daha verimli kullanma şansına sahip olabilirsiniz. Hatta antik kent yakınındaki kiralık villa seçeneklerini değerlendirerek, zaman kontrolü açısından çok daha tatmin edici sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti’ndeki Eserler
Tatil sürenizin bir kısmını Kaş’ın geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak mekânları ziyarete ayırmayı planlıyorsanız, aşağıda yer alan antik eserleri gezi listenize ekleyebilirsiniz. Üstelik bu yerleri gezerken, turistik ilçenin dünyaca ünlü hale gelmesini sağlayan doğal zenginliklerini keşfetme ayrıcalığına erişebilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti Tiyatrosu:
Kaş Antik Tiyatro ismiyle de anılan kudretli yapı, Antiphellos’u ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdikleri eser konumunda yer alıyor. Antik tiyatronun, kentin akropol bölümünün güneyindeki yamaca M.Ö. 1. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Bünyesinde barındırdığı 26 oturma sırası, dört dikey merdiven aracılığıyla üç kısma ayrılmış. Yapımında kireç taşı kullanılan yapı, 3 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Tiyatro, fotoğraf çekmek ve manzara izlemek için en ideal nokta olarak nitelendiriliyor.
Nekropol Alanı:
Tiyatroyu ziyaret ettikten sonra etrafını saran nekropol alanını gezebilirsiniz. Çünkü bu bölüm, antik kentin farklı dönemlerinden izler taşıyan kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla buradaki mimari çeşitlilik, kentin diğer bölgelerine göre daha dikkat çekici profil sergiliyor. Antiphellos’un nekropol alanını dolaşırken, özellikle Akdam Dor Gömütü’ne zaman ayırabilirsiniz. Mezar, ana kayaya oyularak ve Dor tipi mimariye sadık kalınarak inşa edilmiş. İçerisinde bulunan süslemeler, 3,5 metre yüksekliğe sahip mezarın aynı dönemde yapımı gerçekleştirilmiş türdeşlerinden ayrı statüde değerlendirilmesine neden oluyor.
Sur Duvarları:
Antiphellos, bir zamanlar güçlü surlar ile çevrili bir kentmiş. Ancak antik yerleşimin savunma duvarları, zamanın ve doğanın aşındırıcı etkilerine direnememiş. Sonuç olarak günümüze yalnızca akropolün Meis Adası’na bakan kısmındaki bölümleri ulaşabilmiş. Tarihi kentin bu kısmındakilere ek olarak liman tarafında da surların günümüze ulaşmış parçalarını görebilirsiniz.
Antiphellos Tapınağı:
Nekropol alanını ve sur kalıntılarını gezdikten sonra rotanızı limana doğru çevirecek olursanız, tapınağa ait kalıntıları yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Dini yapının, tiyatro ile aynı dönemde; yani M.Ö. 1. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Sonradan eklenen kısımları ise M.S. 3. yüzyıla tarihleniyor. Tapınağın, hangi tanrıyı onurlandırmak adına yapımının gerçekleştirildiği bilinmiyor. Duvar işçiliğindeki detaylarsa, yapıldığı dönemdeki mimari anlayışa dair önemli ipuçları sağlamaya devam ediyor.
Sarnıçlar:
Diğer tüm Hellen ve Roma şehirlerinde olduğu gibi Antiphellos’da yaşayan halkın su ihtiyacı da sarnıçlar vasıtasıyla sağlanıyormuş. Antik zamanlarda, şehre canlılık katan bu yapılardan çok sayıda inşa edilmiş. Ancak günümüze sadece ikisi ulaşabilmiş. Bunlardan bir tanesi, Kaş Limanı’nda ziyaret edilmeyi bekliyor. Sarnıcın yapımı, ana kayaya oyularak gerçekleştirilmiş. Çatısı ise 7 sütunla desteklenmiş.
Kral Mezarı:
İlçe merkezindeki Uzun Çarşı’nın girişinde yer alan lahit, görünümü nedeniyle Kral Mezarı olarak anılıyor. Ancak yerel halk ve bölgeyi ziyaret eden gezginler tarafından benimsenmiş ismine rağmen hakkında antik kentin erken dönemlerinde inşa edildiği dışında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Yine de üzerindeki işlemeler ve yüksek yapısı ile görülmeyi fazlasıyla hak ediyor.
Kaya Mezarları:
Akdam ve Kral Mezarı dışında Kaş’ın dört bir yanında mimari açıdan ilginç detaylar ile bezenmiş daha birçok lahit bulunuyor. Kaya oyması mezarları görmek isterseniz, rotanızı ilk olarak ilçenin kuzeydoğusundaki tepeye çevirebilirsiniz. Burada bulunan kaya mezarlarının en eskileri, kentin erken dönemlerine tarihleniyor. Ancak büyük çoğunluğunun görünümü, sonraki asırlarda eklenen Gotik detaylarla epey zenginleşmiş. Likya tipi lahitlere, limanı çevreleyen kıyı kesiminde de rastlayabilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti’nin Tarihi
Antiphellos Antik Kenti tarihi, M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Kurucuları hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak arkeologların büyük bölümü, kentin Orta Asya’dan göç ederek Anadolu’ya yerleşen Luviler tarafından kurulmuş olabileceği fikrini kabul ediyor. Antik yerleşim, ilk dönemlerinde biraz yukarısında yer alan ve o dönemde çok daha güçlü durumdaki Phellos’un limanı olarak nitelendiriliyormuş. Zaten “Phellos’un Karşısı” anlamına gelen Antiphellos ismini alması da konumundan kaynaklanıyor.
Bölge tarihine dair barındırdığı izler nedeniyle gezginlerin Kaş gezilecek yerler listelerine ekledikleri antik kent, Helenistik dönemde gelişmeye başlamış. Hatta M.Ö. 2. yüzyıla denk gelen yükseliş döneminde bağlı olduğu Likya Birliği adına sikke bastırması, günümüzde tarihçiler tarafından Antiphellos’un gerek ekonomik gerekse de siyasi açıdan kısa sürede önemli bir güç haline geldiği şeklinde nitelendiriliyor.
Antik şehir, Roma İmparatorluğu hâkimiyetine geçtikten sonra da gelişimini sürdürmüş. Zira bölgedeki ormanlardan elde edilen sedir ağacının ticareti ile ilgili faaliyetler çok daha yoğunluk kazanmış. Roma döneminde ayrıca liman aracılığıyla gerçekleştirilen sedir ağacı ticaretine ek olarak yerel halk sünger avcılığı ile geçimlerini sağlamaya devam etmiş.
Siz de kiralık villa seçeneklerimizi inceleyip değerlendirerek yörede harika bir tatil geçirebilir, tarihin ve doğanın sizlere sunduğu tüm güzellikleri yakından görebilirsiniz