Yaza Merhaba
Bahar İndirimleri Başladı
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23.00

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

En önemli antik Yunan kentlerinden bir tanesi olan Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alır. Kentin kuruluşu, M.Ö. 6 binli yıllara dayanır. Kent, aynı zamanda tarihin en eski yerleşim yerlerinden ve ilk ticari merkezlerinden bir tanesidir.

Çok sayıda müzenin olduğu İzmir Efes Antik Kenti, Helenistik dönemden ve Roma İmparatorluğu döneminden izler, eşyalar ve eserler barındırır. Kentteki tarihi kiliseler, kütüphaneler ve tiyatrolar, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeker. Her yıl yaklaşık 2 milyon turist, Selçuk Efes Antik Kenti'ni ziyaret eder.

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes ile ilgili ilk kez araştırma yapan kişiler, öncelikle "Efes Antik Kenti hangi ilimizdedir?" sorusuna yanıt arar. Efes; İzmir ili, Selçuk ilçesi sınırları içindedir. Anadolu'nun batı kıyısında konumlanan bu tarihi kent, Selçuk merkezine 3 km uzaklıktadır. Efes Antik Kenti'nin diğer merkezi yerlere uzaklığı şöyledir:

  • İstanbul: 552 km
  • Ankara: 628 km
  • İzmir: 83 km
  • Kuşadası: 19 km

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

İzmir dışından, Efes'e uçakla ulaşmak isterseniz Efes'e şu şekilde varabilirsiniz:

  1. Antik kente en yakın havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanına varın.
  2. Havalimanında araç kiralayabilir, özel transfer hizmeti alabilir ya da İZBAN'ı (banliyö tren sistemi) kullanabilirsiniz.
  3. Yolculuğunuza İZBAN ile devam etmek isterseniz Havalimanı İstasyonundan Selçuk istikametine giden trene binin.
  4. Tepeköy İstasyonu’nda, Selçuk yönünde aktarma yapın.
  5. Son istasyon olan Selçuk İstasyonunda inerek istasyondan kalkan ve Efes Antik Kenti’ne giden dolmuşlara binebilirsiniz.
  6. Yolculuk süresi yaklaşık 1,5 saat sürecektir.

İzmir dışından Efes'e sadece karayolunu kullanarak ulaşmak isterseniz Efes'e şu yollardan varabilirsiniz:

  1. Özel araçla İzmir-Aydın Otoyolu’nu takip edin ve Selçuk kavşağından, Selçuk'a çıkın. Otoyola alternatif olarak İzmir-Aydın arasındaki eski yolu kullanılabilirsiniz. Bu durumda, Torbalı’yı geçtikten sonra Selçuk tabelasını takip edin.
  2. Toplu ulaşımı kullanırsanız antik kente en yakın şehirlerarası otobüs terminali olan İzmir Otogarı'ndan (İZOTAŞ), saat başı kalkan Selçuk dolmuşuna binebilirsiniz. Selçuk Otogarı'nda indikten sonra ise Efes Antik Kenti'ne giden dolmuşlara binebilirsiniz.
  3. Yolculuk süresi yaklaşık 1 saattir.

İzmir Otogarı-Selçuk Otogarı yolculuğu yaklaşık 45 dakika, Selçuk Otogarı-Efes Antik Kenti yolculuğu yaklaşık 15 dakika sürer. Özel aracıyla seyahat eden kişilerin, Efes Antik Kenti yol tarifi için mobil cihazlarındaki harita uygulamalarından yararlanmaları da işleri kolaylaştıracaktır. Google Maps, Waze, Maps.me, Moovit gibi harita uygulamalarından, Efes Antik Kenti haritasına ulaşılabilir.

Kuşadası'ndan, Efes'e ulaşmak isterseniz kişiler şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz:

  1. Kuşadası Otogarı'ndan kalkan Selçuk dolmuşlarına ya da İzmir Otogarı'na giden bir otobüse binin.
  2. Selçuk dolmuşlarına bindiyseniz son durakta inerek Efes Antik Kenti dolmuşlarına binebilirsiniz.
  3. İzmir Otogarı'na giden bir otobüse bindiyseniz Efes Antik Kenti girişinde inerek Efes Antik Kenti'ne yürüyebilirsiniz.
  4. Yolculuk süresi yaklaşık 35 dakikadır. efes antik kenti

Efes Antik Kenti’nde Ne Yapılır?

Antik çağın insanları için önemli bir liman kenti olan Efes, Roma döneminden çok sayıda kalıntı barındırır. Ziyaretçilerin farklı dönemlerden mimari örnekler görebileceği kentte bütün sokaklar, birbirini dik keser. İki farklı kapıdan giriş yapılabilen şehri gezmek için bir turistin, en az 3 saat ayırması gerekir.

Efes Antik Kenti'nde şunlar yapılabilir:

  1. Efes'in en uzun caddesi olan Arkadiane (Liman) Caddesi'nde yürüyüş yapılabilir. Helenistik dönemden kalan cadde, 350 metre uzunluğundadır ve her iki tarafında, görkemli sütunlar barındırır. Tarihte geçit törenleri için kullanılan cadde, oldukça ihtişamlıdır.
  2. Antik çağın en büyük tiyatrosu olarak bilinen Büyük Tiyatro'nun merdivenlerinde soluklanıp manzaranın keyfi çıkartılabilir. Bu soluklanma anı, kadim medeniyetlerin insanlarıyla aynı duyguları hissetmek için mükemmel bir fırsattır!
  3. Antik kentteki Odeon'da düzenlenen mini konserlerde, tarihi bir tiyatro salonunda müzik dinleme tecrübesi yaşanabilir.
  4. Efes'e hazır gelmişken Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü ziyaret edilebilir. Şarapçılıkla tanınan ve ilgi çekici bir mimariye sahip olan köyde, pansiyon olarak hizmet veren Rum evleri görülebilir.
  5. Efes Antik Kenti'nin sınırları içinde bulunan Efes Yamaçevleri ve yakınlarındaki Ayasuluk-St. Jean Ören Yeri ziyaret edilebilir.
  6. Doğal ve tarihi açıdan son derece zengin olan bölgeye yakın villa kiralama yapılarak tarih ve doğayla iç içe bir gezi keyfi yaşanabilir.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Efes Antik Kenti giriş ücreti, 120 TL'dir. Ören Yeri, sabah 08.00 ile akşam 20.00 arasında, haftanın her günü ziyarete açıktır. Antik kentin sınırları içindeki Efes Yamaçevleri'ne giriş, ayrıca ücretlendirilir ve 55 TL'dir. Selçuk merkezindeki İzmir Efes Müzesi'ne ve Ayasuluk-St. Jean Ören Yeri'ne giriş ücreti ise 30 TL'dir.

Efes Kenti Tarihi

Efes antik kenti hakkında bilgi edinmeden önce kentin kuruluşuna dair söylenegelen efsaneleri dinlemek gerekir. En çok dillendirilen efsaneye göre şehir, kendilerini Amazon olarak isimlendiren savaşçı kadınlar tarafından kurulur.

Şehrin yakınlarındaki Arvalya Höyük'te ve Çukuriçi Höyük'te gerçekleştirilen kazılardan elde edilen kanıtlara göre insanlar, M.Ö. 6 binli yıllarda bu bölgede yaşamaya başlar. Yani Efes antik kenti hikayesi, Neolitik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) dayanır. Son kazılar, bölgenin Neolitik Çağ sonrası Bronz Çağ'da da yerleşim yeri olarak kullanıldığını ortaya koyar. Efes Antik Kenti ile ilgili bilgiler, bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yeni bulgular elde edildikçe güncellenir.

Efes antik kenti özelliklerinden bir tanesi de şehrin, tarih boyunca birçok krallığa başkentlik yapmış olmasıdır. Hitit kaynaklarına göre Arzawa Krallığı'nın başkenti Apasa'dır. Bazı tarihçiler Apasa'nın, aslında Yunanların sonradan "Efes" olarak adlandırdığı yerle aynı yer olduğunu öne sürer.

Kent, M.Ö. 10. yüzyılda Antik Yunan'dan göç alır. Şehrin, o dönemde İyonyalı ve Attikalı kolonistler tarafından inşa edildiği kabul edilir.

Yunanlar ve Lidyalılar tarafından yapılan Efes Antik Kenti'ndeki Artemis Tapınağı, dünyanın 7 harikasından bir tanesidir.

Efes Antik Kenti Eserleri

Efes Antik Kenti'nde, mutlaka görülmesi gereken kırkın üzerinde eser vardır. Eserlerin çoğu, Roma dönemindendir. Farklı tarihi dönemlerden rafine izler ve kalıntılar barındıran şehir, kentsel planlama açısından da örnek teşkil eder. Kenti gezmek için ideal süre, 4 saattir.

Büyük Tiyatro

Antik kentin en büyük yapısı ve antik çağın en büyük tiyatrosu, Büyük Tiyatro'dur. Yaklaşık 25 bin seyirci kapasiteli Büyük Tiyatro, Claudius dönemine aittir. Tiyatronun üç katlı büyük bir sahnesi ve süslü bir yapısı vardır.

Tarihte gladyatör arenası ve vaaz kürsüsü gibi farklı amaçlarla kullanılan tiyatronun basamaklarına oturmak, tarih severlerin unutamayacağı bir anıya dönüşebilir. efes antik kenti

Celsus Kütüphanesi

Antik kent içindeki en göz alıcı yapı, Celsus Kütüphanesi'dir. Görkemli bir ön cephesi bulunan kütüphane, dış duvarlarında dört tane kadın heykeli barındırır.

Klasik dönemde 14 bin kitaba ev sahipliği yaptığı bilinen Celsus'un, kendi döneminde, dünyanın en büyük üçüncü kütüphanesi olduğu düşünülür. Dönemin en büyük kütüphanesi ise Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi'dir.

Arkadiane (Liman) Caddesi

Arkadiane Caddesi, Büyük Tiyatro'dan limana kadar uzanan, 350 metrelik bir caddedir. Tarihte geçit törenleri için kullanılan mermer kaplı bu cadde, antik kentte yürümesi en keyifli alandır.

Cadde, Helenistik dönemde inşa edilmesine rağmen adını, inşa edilmesini sağlayan imparatordan değil, sonradan onarılmasını sağlayan imparatordan (Arcadius) alır.

Meryem Kilisesi (The Church of Mary)

Hz. Meryem'in, 9 yıl boyunca Efes'te yaşadığı ve orada öldüğü rivayet edilir. Bu nedenle Meryem Kilisesi, bazı Hristiyanlar için çok önemli ve kutsaldır.

Hristiyanların ilk 7 kilisesinden birisi olan The Church of Mary'nin, Hz. Meryem'e Tanrı Doğuran (Theotokos) sıfatının verildiği üçüncü genel konsil için inşa edildiği düşünülür.

Yamaçevler

Tarihte sadece seçkinler sınıfının yaşama imkanı bulduğu yamaçevler, klasik dönemin zenginliğini ve ihtişamını gözler önüne serer.

Yamaçevler; duvarlarında freskler, zeminlerinde mozaikler barındırır. Roma tipi dizayn edilen bu evleri görmenin bedeli, Efes Antik Kenti giriş ücretinden ayrı olarak 55 TL'dir.

Varius Hamamı

Üç katlı bu yapı, Skolastika isimli zengin bir kadın tarafından yapılır. Yapı içinde Skolastika'nın oturur pozisyondaki bir heykeli de bulunur. Bin kişi kapasiteli hamamda, merkezi ısıtma sisteminin yanı sıra; soğuk su odaları, sıcak su odaları, ılık su odaları ve soyunma odaları bulunur.

Bir sosyalleşme merkezi olarak inşa edilen hamam, klasik döneme kıyasla çok gelişmiş bir altyapı barındırır.

Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı, İmparator Domitianus'a olan sevgilerini ve minnetlerini göstermek isteyen yerliler tarafından inşa edilir. Efes'te adına ilk kez tapınak yapılan imparator, Domitianus'tur.

Günümüzde, tapınaktaki kült heykelinin sadece baş ve kol kısımları varlığını sürdürür.

Belediye Binası

Belediye Binası, idari işlerin yönetildiği binadır. Binanın salonlarında çok sayıda tanrı ve imparator heykelleri bulunur. Belediye Binası'ndan temin edilmiş olan Artemis heykelleri, İzmir'in Selçuk ilçe merkezindeki Efes Müzesi'nde sergilenir.

Kaynaklara göre Belediye Binası'nın hemen yanındaki Tanrıça Hestia Tapınağı'nda, kutsal kabul edilen bir ateş yanar. Bu ateş, Efes'in bağımsızlığını temsil ettiği için sürekli korunur ve hiç söndürülmez.

Odeon

Tiyatro şeklinde inşa edilen bu yapı, kentteki küçük tiyatrolara ve kent meclisi toplantılarına ev sahipliği yapmasıyla tanınır. Günümüzde hala ufak çaplı konser ve festival etkinlikleri için kullanılır.

1400 kişilik Odeon'un sahne kısmında, yağmur sularını akıtacak oluklar yoktur. Bu tespitten yola çıkılarak sahnenin, kapalı biçimde tasarlandığı düşünülür.

Efes'te Görülmesi Gereken Diğer Yerler

Efes Antik Kenti hakkında kısa bilgi verdikten sonra görülmesi gereken diğer yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Pollio Çeşmesi: Domitianus Meydanı'ndaki büyük su çeşmesidir.
  • Kuretler Caddesi: Diyagonal inşa edilmiş, mermer kaplı, merkezi bir caddedir.
  • Traian Çeşmesi: İmparator Trajen adına yapılmış iki katlı, büyük bir çeşmedir.
  • Memmius Anıtı: Gaius Memmius için merkezi bir yerde, kule biçiminde inşa edilmiş bir onur anıtıdır.
  • Herakles Kapısı: Ön cephesinde, Herakles kabartmaları bulunan kapıdır.
  • Magnesia Kapısı: Üç ayrı kemeri bulunan, anıt şeklindeki kapıdır.
  • Devlet Agorası ve Devlet Agorası Hamamları: Üç tarafı sütunlarla çevrili bir agoradır.
  • Aşk Evi: İki katlı bu yapı, dönemin genelevidir.

Efes Antik Kenti'nin de bulunduğu Ege Bölgesi, Kuşadası'na da yakındır ve aynı zamanda, çok sayıda doğal güzellik barındırır. Bu özellikleriyle bölge, doğa tutkunları için cezbedicidir. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları görmekten keyif alan kişiler, sessiz ve sakin bir tatil için bölgede villa kiralayabilir. Ege Bölgesi'ndeki kiralık villalar, TatilVillam villa seçenekleri sayfasında görüntülenebilir. TatilVillam, 2006 yılından beri bayramda kiralık villa ve lüks villa kiralama seçenekleriyle Ege Bölgesi'nde güvenli hizmet verir. Siz de Efes'e yakın merkezlerde bulunan kiralık villa seçeneklerimizle unutulmaz bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.

 



İletişim
Beni Ara
Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek