2024 Erken Rezervasyon
İndirimli Kiralık Villalar
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23.00

Mavi Bayraklı Plajlar

Türkiye’deki Mavi Bayraklı Plajlar Nelerdir?

Mavi bayraklı plajlar, belirlenmiş koşulları sağladıkları için bu çevre ödülüne layık görülürler. Tertemiz maviliklerde ve güvenli sahillerde tatil yapmayı herkes ister. Türkiye'deki mavi bayraklı plajlar, gerek temiz suları gerekse güvenli sahilleri sebebiyle milyonlarca turisti kendine çekiyor.

Mavi Bayraklı Plaj Nedir?

Peki, ''Mavi bayraklı plajlar nedir?'' Mavi bayrak çevre ödülü, ''Foundation for Environmental Education - FEE'' adlı sivil toplum örgütü tarafından verilir. Mavi bayrak projesi; doğayı korumayı, sürdürülebilirliği ve insan sağlığını korumayı hedefler. FEE tarafından hazırlanan kılavuzdaki maddeler uygulandığı takdirde, plajlar, marinalar ve yatlar mavi bayrağa sahip olabilir.

Mavi bayrağı hak edebilmek için plajlar 33, marinalarsa 38 adet kriteri karşılamalıdır. Bu kriterleri belirleyen ana başlıklar; yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi, çevre yönetimi ve can güvenliği olarak ayrılır. Dünyadaki en tanınmış gönüllü ödüllerden bir olan mavi bayrak uygulaması, bugün 49 ülkede uygulanmaktadır. Turizm açısında önemli olan bu uygulama sayesinde turistler, bilmedikleri bir ülkeye giderken bilmedikleri bir yere gönül rahatlığıyla seyahat edebilir.

Uluslararası bir etiket olan mavi bayrak ülkelere prestij kazandırır. Mavi bayrağa sahip olmak isteyen işletmeler, gerekli tedbirleri alır ve hazırlıklarını yaparak çevre kirliliğinin önüne geçmeye çalışır. FEE tarafından belirlenen kriterler sıkı uygulamalar gerektirir. Denize ulaşan kirli sular temizlenir ya da denizdeki atıklar toplanarak doğaya sahip çıkılır. Bir yandan sürdürülebilirlik sağlanır, bir yandan da turizm canlanır.

Peki, "mavi bayraklı plaj ne demek?" Mavi su projesi, suları sürdürülebilir kılmayı hedefleyen bir eko - etikettir. Mavi bayraklı plaj sahibi olmak isteyen plaj işletmelerini değişiklikler yapmaya zorlar ve bu değişim hem doğa hem de insan için olumludur. FEE tarafından oluşturulmuş kılavuz; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği olmak üzere dört ana başlığa ayrılır. Bu kriterler zorunlu ve tavsiye niteliğindeki ilkeler şeklinde gruplandırılır. Belirtilen kriterlerin çoğu zorunlu olmakla birlikte, tavsiye niteliğindeki ilkeler, isteğe bağlı olsa da tercih edilen hususlardır.

Mavi bayraklı plajlar için önemli birçok kriter vardır. Bunlardan en önemlisi; yüzme suyu analizleridir. Deniz suyundan alınan numune incelenir ve insan sağlığına uygun olup olmadığı kontrol edilir. Sular, insan kaynaklı ya da doğal kaynaklı olarak kirli olabilir. Bu durumda gerekli arıtma işlemleri yapılarak temizlenir. Can güvenliği başlığı altında da gerekli önlemler alınmalıdır. Mavi bayraklı plaj olabilmek için, cankurtaran kulesi bulundurmak zorunludur. Bu kulübelerin belirlenen ölçülere uygun olarak tasarlanması gerekir. Yüzme suyu kontrolünden geçmiş, cankurtaran kulesi edinmiş ve diğer gerekli tüm şartları yerine getiren plajlar, mavi bayraklı plajlar içinde olmaya hak kazanır. Deniz suyu analizleri, cankurtaran sertifikası bu plaj panolarında herkese açık sergilenir.

Tüm dünya, 2019 yılının sonundan beri Covid - 19 salgınıyla savaşıyor. Salgın sebebiyle tatil anlayışı da değişmeye başladı. Temizlik kurallarına daha da dikkat edilen son zamanlarda, mavi bayrak projesi, Covid-19 tedbirlerini için bir rehber hazırladı. Salgın kriterlerine göre hazırlık yapan plaj işletmelerinin bayrakları gerekli kontroller yapıldıktan sonra teslim edilmeye başlandı. Bu sayede de daha güvenli alanlarda tatil keyfi yaşamak isteyen turistler rahat bir nefes alabiliyor.

kaputaj plajı

Türkiye’deki Mavi Bayraklı Plajlar

Türkiye, 5002'den fazla mavi bayrak sahibi plaj, marina ve yat var. Doğayı korumak için bu mavi bayraklı plajlar tercih edilebilir ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanır. Türkiye'de 519 adet mavi bayraklı plaj vardır. Antalya, Muğla ve İzmir en çok mavi bayraklı plaja sahip olan şehirlerdir.

Antalya Mavi Bayraklı Plajlar

Antalya, özellikle yurtdışından gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen illerden biridir.

Mermerli Plajı

Antalya Kaleiçi'nde bulunan küçük ve sakin bir plaj olan Mermerli Plajı, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için tercih edilebilir. Mermerli plajı, "beach clup" tarzında oluşturulmuştur. Antalya sahilleri arasında en çok tercih edilen mekanlardan biri olan plaj, kayalıklardan denize girmeyi sevenler için tercih ediliyor. Özel bir işletme tarafından işletilen plaj, tertemiz suları ve düzenli yapısıyla mavi bayraklı plajlar arasında yer almaktadır. Aile ve arkadaşlarla eğlenmeye müsait bir ortam olan plaj, doğa içinde, ağaçlıklı ve berrak sulara sahiptir.

Olimpos Plajı

Antalya Kumluca ilçesi içinde yer alan ünlü Olimpos Plajı, mavi bayraklı plajlar arasında en temiz sulara sahip olanlardandır. Bölge, doğal güzellikleri, temiz suları ve antik şehirlerin kalıntıları ile öne çıkıyor. Plaja Likya yolundan yürüyerek ulaşılır. Doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için uygun bir yer olan Olimpos Plajı, Caretta Caretta'ların da yumurtalarına ev sahipliği yapıyor. Hem yeşili hem de mavisiyle doğayla baş başa tatil yapmak isteyenler için tercih edilebilir.

Kaputaş Plajı

Antalya'daki en ilginç plajlar arasında yer alan Kaputaş Plajı gidip görmeğe değerdir. Yaklaşık 200 basamak merdiven indikten sonra ulaşılan bu saklı hazine, herkesi mavi sularıyla büyülüyor. Doğal kaynak sularının denizle buluştuğu bir noktada yer alır. Bu sebeple denizin bazı yerleri serin olabilir. Antalya'nın suları genelde sıcak olduğu için bu pek rastlanan bir durum değildir, turistler için de ilginç bir deneyim olabilir. Kaputaş Plajı, Kaş ve Kalkan'a 10 km uzaklıktadır. Antalya'daki en gözde yerlerden olan Kaş ve Kalkan konaklamak üzere tercih edilebilir. Kalabalık aile ve arkadaş grupları ile villa kiralayarak konaklamak için Antalya kiralık villa ilanlarına göz atabilirsiniz.

Bodrum Mavi Bayraklı Plajlar

Bodrum, ilçe bazında en çok mavi bayraklı plaja sahip olan ilçedir. Deniz temizliği ve çevreye verilen önemle, Bodrum'daki 50'den fazla plaj mavi bayrağa layık görülmüştür.

Gümüşlük Çayıraltı Halk Plajı

Gümüşlük, Bodrum'un birçok mavi bayraklı sahiline ev sahipliği yapan bir bölgedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık tercih edilen bu bölge, tertemiz suları, çevreye ve insanlara verdiği değer sebebiyle mavi bayrak ödülüne layık görülmüş. Çayıraltı Halk Plajı veya Gümüşlük Halk Plajı olarak bilinen sahilde, şezlong, şemsiye gibi ücretsiz sunulan hizmetler de burayı ziyaret etme sebeplerinden biridir. Biraz taşlı ama genel olarak kumlu yapıya sahip denize giriş de ücretsizdir.

Yahşi Plajı

Ortakent Halk Plajı olarak da bilinen sahil, mavi bayraklı plajlar arasında en popüler olanlardandır. Yerli ve yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapan Yahşi Plajı, Bodrum'un en gözde sahillerinden biridir. İnce kumlu, 200 metre uzunluğuna sahip plaj, temiz suları, ılık ve sığ bir denizi olmasıyla tercih edilebilir. 10 yıldır her yıl mavi bayrak ödülüne sahip olmayı başaran plaj sürdürülebilirliğe olan katkısı ve doğaya verdiği önemle bilinir.

Çeşitli eğlenceli etkinliklerin de yapıldığı plaj halka açıktır. Girişlerin ücretsiz yapıldığı plajda, şezlong ve şemsiyeler de ücretsiz olarak kullanılabilir. Çocuklar ve kalabalık aileler için de uygundur. Aile, akraba veya arkadaş gruplarıyla daha özel ve sıcak bir tatil keyfi yaşamak ve unutulmaz bir tatil yaşamak için, Bodrum kiralık villa ilanlarına göz atabilirsiniz. Mavi bayraklı plajlar açısından zengin bir bölge olan Bodrum'da tatil yapmak siz ve aileniz için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Tatil Villam güvencesi ile kiralık villa deneyimi yaşamak, huzurlu, dingin unutulmaz bir tatil olanağı sunacaktır.

İletişim
Beni Ara
Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek